Hlavní obsah

Kalousek chladí Nečasův optimismus ohledně boje s korupcí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po dvaceti letech je tady vláda, která má jasnou protikorupční strategii a tu také naplňuje. Tak v úterý pochválili svůj tým premiér Petr Nečas (ODS) a vicepremiérka Karolína Peake (VV), podle nichž se ušetřilo třeba na zrušení obří ekozakázky. Jejich optimismus však záhy krotil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

„V mnoha ohledech jde o to sypat písek do soukolí jménem korupce, někdy je to velmi účinné,“ prohlásil Nečas v narážce na kroky, které vláda už má za sebou anebo které ještě chystá. [celá zpráva]

Na zrušení ekozakázky zavánějící korupcí podle Nečase stát ušetřil až 30 miliard, vzpomněl také zrušení dostavby Ústřední vojenské nemocnice v Praze, které přineslo úsporu až šesti miliard korun.

Ne všichni ministři to vidí tak růžově. „Pokud jde o vojenskou nemocnici, pak prosím, ale pokud jde o ekozakázku, pak není pravda, že by se něco ušetřilo,“ oponoval Kalousek na dotaz Práva.

„Kdyby se uzavřely nevýhodné smlouvy, které by se podařilo vypovědět, pak dobrá, ale nikdo nikdy žádnou smlouvu neuzavřel,“ řekl dále Kalousek a dodal: „Proběhl pokus získat nabídku na úsporný způsob, a protože taková nepadla, postupuje se dál stejným způsobem, aniž by v praxi došlo k jakékoli změně a tudíž se logicky nedá hovořit o nějaké úspoře,“ prohlásil Kalousek.

Narážel tím na fakt, že vláda loni rozhodla o ukončení ekologické zakázky. Stát nyní v řešení starých ekologických zátěží bude pokračovat v dosavadní praxi spočívající ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Reklama

Související články

Nečas a Peake se pochválili za boj s korupcí

Premiér Petr Nečas (ODS) a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) se v úterý pochválili, jak se jejich vládě daří bojovat s korupcí. Prý nejlépe ze všech...

Výběr článků

Načítám