Hlavní obsah

Česko zasáhlo husté sněžení, dopravu blokují nehody i lavina

Právo, Novinky, ČTK, koc, jr, lž
Aktualizováno

Českou republiku zasáhlo v noci na středu husté sněžení, které komplikuje dopravu na celém území. Na mnoha místech navíc vane silný vítr, který tvoří sněhové jazyky a závěje, na Semilsku dokonce spadla lavina. Na silnicích se stala řada dopravních nehod, kamióny stojí v kopcích. Policie uzavřela přechod do Polska v Náchodě.

BEZ KOMENTÁŘE: Doprava v důsledku hustého sněžení kolabujeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

S velkými potížemi se potýkají řidiči i silničáři v Královéhradeckém kraji. V Náchodě museli policisté uzavřít pro kamiony hraniční přechod do Polska.

Složitá dopravní situace je kvůli sněžení na Trutnovsku. Silnice ze Studence do Vrchlabí je pro kamióny nesjízdná, informovala policie. Na silnici ze Dvora Králové nad Labem na Nemojov se tvoří sněhové jazyky a cestu zkomplikoval stojící kamión. V Jaroměři v kopci na Josefov uvízl kamión a zablokoval jeden pruh silnice.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Problémy jsou hlášeny také na Jičínsku. Mluvčí krajské policie Ivana Ježková Ivana Ježková upozornila řidiče, aby v průběhu sněhové kalamity nevjížděli do oblasti Krkonoš a Orlických hor bez sněhových řetězů.

Lidé odklízejí sníhVideo: Vladislav Prouza, Právo

Problematický je tradičně úsek dálnice D1 na Vysočině, kde sněží a vane silný, místy nárazový vítr. Na 98,5. kilometru ve směru na Brno havaroval nákladní vůz, který se dostal mimo komunikaci, na místě jsou policisté. Kromě závějí může řidiče na silnicích v kraji překvapit také takzvaná bílá tma. Na řadě kopcovitých míst se na silnici vzpříčily kamióny. Několik dopravních nehod se stalo na Havlíčkobrodsku. U Polné na Jihlavsku havarovala tři osobní auta, nehoda se obešla bez zranění.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lavina zablokovala cestu z Rokytnice do Harrachova

V Libereckém kraji ráno podle informací silničářů napadlo i přes 20 centimetrů. Silnici I/14 mezi Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou zatarasil pád laviny, uzavřen je zhruba pětikilometrový úsek. Kvůli kamiónům je neprůjezdná silnice I/9 mezi Svorem a Rumburkem. Na některých silnicích se tvoří sněhové jazyky. Kvůli sněhu jsou problémy i na železnici. Vlaky ráno nejezdí v úseku Smržovka - Josefův Důl.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Ústeckém kraji jsou potíže s dopravou zejména na horách. Dva úseky silnic na Chomutovsku a silnice z Krásného Lesa do Adolfova na Ústecku jsou nesjízdné. Horské cesty jsou zasněžené, cestu řidičům komplikuje místy silný nárazový vítr. Několik vlakových spojů má podle mapy Českých drah zpoždění. Pozor si musí dát pěší, na chodnících totiž pod vrstvou sněhu může být náledí.

Dvě zranění si vyžádala ranní nehoda autobusu u Panenského Týnce na Lounsku. Autobus, ve kterém cestovalo deset lidí, skončil zřejmě po smyku na zasněžené vozovce na boku v příkopu. Lehce zraněné cestující ošetřili zdravotníci, pro ostatní přijel náhradní autobus. „Havárií je spousta, řidiči nepřizpůsobují jízdu povětrnostním podmínkám a situaci na silnici. Naštěstí se zatím všechny nehody obešly bez vážného zranění.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Silnice a dálnice Středočeského kraje jsou po ránu sjízdné převážně se zvýšenou opatrností. V kraji sněží, na silnicích leží sníh. Vane nárazový vítr a mohou se tvořit sněhové jazyky. Na dálnici D1 a pražském okruhu R1 leží zbytky sněhu po chemickém ošetření. Řidiči si musí dávat pozor také na dálnicích D5 a D8, které jsou mokré.

V Pardubickém kraji komplikuje provoz na silnicích nový sníh, na některých komunikacích se tvoří také sněhové jazyky. V okolí Moravské Třebové jsou pro kamióny velmi špatně sjízdné veškeré kopcovité terény na silnicích druhých a třetích tříd. Na všech silnicích leží vrstva nového sněhu. Na 49. až 86. kilometru dálnice D11 leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření a silničáři doporučují opatrnost.

Na Zlínsku několik dopravních nehod

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice na jižní Moravě. V regionu hustě sněží, což způsobuje sníženou viditelnost. Především na vedlejších silnicích druhých a třetích tříd leží místy až pěticentimetrová ujetá vrstva sněhu.

Žádostmi řidičů o pomoc je od středečního rána zavaleno zlínské telefonní centrum tísňového volání. Silnice zavalily přívaly sněhu a proměnily je v klouzačky. Situaci zkomplikovala i horší viditelnost. „Hasiči museli vyjet na pomoc u několika havárií a pomáhat u zraněných osob,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje

Zlínské centrum tísňového volání je od středečního rána zavaleno žádostmi řidičů o pomoc. K nehodám vyjeli policisté, hasiči i zdravotničtí záchranáři.

„Maminku se dvěma dětmi odvezla s lehkými zraněními sanitka do nemocnice z nehody u Pačlavic. Hasiči z Valašských Klobouk museli vyprostit havarované vozidlo, které blokovalo dopravu. Mezi obcí Březnice a Zlínem se při havárii na zasněžené silnici převrátila řidička s autem na bok, naštěstí nebyl nikdo zraněn,“ vypočítal Mitáček.

Silnice v Olomouckém kraji z noci na středu pokryl sníh. Nejvíce napadlo na severu regionu, na Šumpersku hlásí až 15 centimetrů. "Sněží od večera, někde je to vytrvalejší. Nabádáme řidiče ke zvýšené opatrnosti, podle předpovědí by to mělo být celé dopoledne," řekl dispečer olomoucké správy silnic. Silničáři mají veškerou techniku v terénu. Na některých místech jim situaci komplikuje vítr a tvorba sněhových jazyků. Všechny silnice jsou však sjízdné, řidiči by ale měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Sněhové jazyky odklízejí ze silnic také silničáři na Prostějovsku. Také tam mají všechny vozy v terénu. Na silnicích udržovaných chemicky tam leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách je tato vrstva větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám