Hlavní obsah

Nejstarší obyvatelka Česka mluví jen řecky

Právo, Pavel Karban

Každé ráno se Evangelia Čarasová z Dívčího Hradu na Osoblažsku pokřižuje s přáním, aby ještě žila. A Bůh ji zřejmě miluje, když jí umožnil, aby právě dnes jako nejstarší obyvatel ČR oslavila 108. narozeniny.

Nejstarší obyvatelka Česka mluví jen řeckyVideo: Petr Karban, Právo

 
Článek

„Ráno vstane, umyje se, posnídá a pak se dívá na televizi. Přes den se trošku prochází, trošku cvičí a v létě chodí po venku,“ prozradila na maminku s úsměvem Polyxenie Čandasová.

V televizi sleduje stařenka seriály, které jí dcera překládá, nebo řecké televizní stanice. „Říká, že jsou blázni. Peníze nemají a ještě toho tolik zničí,“ popsala dcera reakci stařenky na současnou situaci v Řecku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nejstarší občanka

Evangelia Čarasová se narodila v řecké vsi Prozvoro 15. února 1904. V roce 1948 z vlasti utekla před občanskou válkou a na útěku například ošetřovala partyzány v Albánii. Od roku 1949 žije s rodinou na Moravě. Nejprve zamířili do Mikulova, v roce 1950 se přestěhovali do Dívčího Hradu, vsi s necelými třemi sty obyvateli.

Recept na dlouhověkost? Hlavně klid

Zvláštní recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelka Česka však nemá. „Musíte být klidný, nenechat se ničím rozházet. Prostě žádný stres a všechno řešit v klidu,“ tlumočila názor matky, která pracovala v zemědělství a nikdy se pořádně nenaučila česky, v březnu osmdesátiletá dcera.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nejstarší obyvatelkou ČR je 108letá Evangelia Čarasová

V manželství se Čarasové narodilo pět dětí. Jeden syn a dcera bydlí v Řecku, zbylí potomci zůstali u nás. Synové jsou v Kolíně a Jindřichově ve Slezsku, dcera Čandasová přímo v Dívčím Hradě.

„Bydlím v činžáku, ale jsem tady od rána do večera,“ poukázala s tím, že maminka je vděčná za každý den života a je velmi skromná. „Kávu nepije, alkohol taky ne. A když už, tak si dá půlku štamprličky a ještě nechá. Nejraději má balkánský sýr nebo šunku, maso sní každé, nejvíce jí chutná kuřecí, a kdyby bylo, tak by ještě radši měla jehněčí. Na večeři ale nikdy nesní to, co měla na oběd,“ řekla dcera na adresu dnešní oslavenkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám