Hlavní obsah

Klaus uděloval milosti, dostala ji i šéfka Metropolitní univerzity, odsouzená za korupci

Právo, Novinky, jas, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý udělil 14 milostí. Podobně jako v minulosti jej k tomu nejčastěji vedly humanitární důvody. Mezi omilostněnými je i trojice cizích státních příslušníků nebo ředitelka Metropolitní univerzity Anna Benešová. O rozhodnutí informoval mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Vedle 14 milostí prezident rozhodl o odkladu výkonu trestu odnětí svobody u Tomáše Maliny. Tomu byl trest uložen za zpronevěru a odklad platí až do rozhodnutí o žádosti o milost, které Klaus učiní na základě dalšího vývoje zdravotního stavu jmenovaného.

Klaus udělil milost mimo jiné i šéfce Metropolitní univerzity Praha Anně Benešové, odsouzené k podmíněnému trestu za korupci. Musí se starat o vážně nemocného člena rodiny.

Někteří omilostnění se deliktů dopustili "ve věku blízkém věku mladistvých" a nyní vedou spořádaný život, případně se starají o nezletilé děti. Pomohlo jim i to, že uhradili škodu, vykonali část trestu, případně byli do té doby netrestaní.

V několika případech prezident přihlédl ke zdravotnímu stavu, případně k tomu, že se dotyční musejí starat o nezletilé potomky, případně těžce nemocné nejbližší příbuzné.

Například Jindřichu Pokornému, který byl potrestán za řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí, prominul prezident zbytek trestu s ohledem na jeho věk a zdravotní stav s podmínkou, že po dobu dvou let nespáchá trestný čin. "Na současně uložené tresty zákazu řízení motorových vozidel se milost nevztahuje," doplnil Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám