Hlavní obsah

Smog stále trápí celé Česko, Praha zažila další dýchánek proti autům

• Aktualizováno
Novinky, jas

Na pražském Nuselském mostě se v úterý ráno konal v pořadí již pátý Smogový dýchánek, na němž lidé protestovali proti znečišťování ovzduší emisemi aut. Tentokrát se protest nesl v duchu svátku svatého Valentýna a hlavním motivem bylo srdce s douškou "Praha zamilovaná do aut". Smog však trápí většinu území.

Protest proti řidičům na Nuselském mostěVideo: Novinky

 
Článek

Dýchánky se konají každé druhé úterý v měsíci a účastníci upozorňují, že zatímco za špatným vzduchem na Ostravsku či severu Čech je především průmysl, v hlavním městě je to především automobilová doprava. Aktivisté se transparenty snažili přesvědčit řidiče, že existují i jiné způsoby dopravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Happening proti smogu

Nepříznivé rozptylové podmínky panují v těchto dnech i na dalších místech republiky. Na vině je polétavý prach a rovněž smog. Zatímco prachu v ovzduší například v Moravskoslezském kraji ubylo, smog zůstává.

Foto: Petr Horník, Právo

Happening proti smogu

Limity jsou překračovány prakticky na celém území. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byla v úterý ráno velmi špatná kvalita ovzduší v Ostravě a v Mladé Boleslavi.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Stav ovzduší dle měřících stanic ČHMÚ

Špatnou kvalitu ovzduší hlásí rovněž Brno, většina stanic v severních Čechách,  Pardubice, Hradec Králové, Trutnov, Liberec, Jablonec, Česká Lípa i jedna z pražských stanic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám