Hlavní obsah

Na 40 procent českých dětí se rodí mimo manželství

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku přibývá dětí, které se rodí mimo manželství. Zatímco před deseti lety takto přišla na svět zhruba pětina chlapců a děvčat, nyní jsou to už víc než dvě pětiny. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Nemocniční sál je stále nejčastějším místem, kde děti přicházejí na svět.

Článek

V roce 2000 se mimo manželství narodilo 19 800 dětí, o deset let později jich bylo skoro 47 200. Podíl se tak zvedl z 22 procent na 40 procent. Za první tři čtvrtletí loňského roku se pak zvýšil na skoro 42 procent.

Za socialismu podíl nemanželských potomků nikdy nepřekročil osm procent. V roce 1989 se mimo manželství narodilo každé 12. dítě a v letech 1973 a 1974 jen asi každé 25. dítě.

Za první republiky se mimo oficiální svazek rodilo každoročně zhruba 12 procent dětí.

Zatímco v minulosti označení „nemanželské dítě“ mělo negativní nádech, v posledních letech se nad tímto označením nikdo příliš nepozastavuje.

Nemusí to navíc znamenat, že by děti vyrůstaly bez jednoho rodiče. Mnohé páry totiž žijí stejným rodinným životem s potomky jako manželé, jen bez svatby.

Podle Němcové není papír zbytečný

Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) neexistuje lepší uspořádání pro výchovu dětí a společný život, než je manželství. Za přežitek ho nepovažuje. Nesdílí prý „takzvané liberální názory“, že „papír je zbytečný“. Míní, že lidem chybí odpovědnost, proto sňatek neuzavírají.

Oficiální soužití dvojic v řádném manželském svazku se snaží propagovat Národní týden manželství, který začal v pondělí a potrvá do 19. února. V ČR se tato akce koná od roku 2007.

Koordinátor Národního týdne manželství Petr Činčala ale tvrdí, že zahraniční odborné studie ukazují, že rozdíl v životě s tradičním svazkem a „na psí knížku“ existuje. Podle zjištění rodiny založené na volném vztahu nejsou tak dobře finančně zajištěny, děti mívají horší vzdělání a častější jsou i sklony ke kriminalitě, uvedl Činčala. Dodal, že „párům chybí informace a vzory, protože v časopisech, na internetu a ve filmu se spíš propaguje volná láska“.

Reklama

Výběr článků

Načítám