Hlavní obsah

Kontroly českých aut v Německu budou pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hof

Český ministr vnitra Jan Kubice se v pondělí sešel s německým protějškem Hansem-Peterem Friedrichem. Řešili kontroly českých aut německými policisty a celníky. Ty budou dál pokračovat. Kubice se snažil dosáhnout toho, aby němečtí policisté při kontrolách používali uniformy nebo alespoň vozy s označením policie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Počty hlídek by se podle českého ministra vnitra neměly zvyšovat.

"Je to přirozená obrana, bojí se, aby se kriminalita, ať už drogová nebo převaděčství, nepřenášela přes hranice," prohlásil Kubice, který s Friedrichem jednal především o boji proti přeshraniční trestné činnosti.

Takzvaná závojová pátrání provádějí převážně němečtí policisté v civilu a v civilních vozech, v nichž zastavují a kontrolují náhodně vytipované automobily v třicetikilometrovém pásmu od hranic. Tyto prohlídky, které nahradily celní kontroly zrušené po vstupu České republiky do schengenského prostoru Evropské unie na konci roku 2007, byly v minulosti často terčem kritiky Čechů kvůli jejich údajné nepřiměřenosti. Češi si stěžovali, že sice hranice projedou bez problémů, ale kontrolou jim stejně posléze projdou zavazadla a auto.

Německá strana ale tyto výtky vždy odmítala a kontroly hájila.

Německý ministr vnitra také oznámil, že Česko a Německo začnou připravovat novou dohodu o policejní spolupráci, která má nahradit tu stávající z roku 2000, jež byla podepsána ještě před vstupem České republiky do schengenského prostoru. Nová smlouva vytvoří takové formy a nástroje spolupráce, které půjdou nad rámec policejní spolupráce obvyklé v EU, stojí v závěrečném komuniké ze setkání. To se má opakovat za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám