Hlavní obsah

Losovačky skončí, Klaus podepsal novelu zákona o veřejných zakázkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal novelu zákona o veřejných zakázkách. Norma má zpřísnit a zprůhlednit výběrová řízení. Vítězné firmy budou muset nově například uvádět i subdodavatele, kteří budou ze zakázky inkasovat více než 10 procent její ceny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

U zakázky nad 300 miliónů korun budou muset být odhaleni i subdodavatelé, kteří vyinkasují pět procent z ceny. O rozhodnutí hlavy státu informoval mluvčí Radim Ochvat.

Norma,  kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením ministra Kamila Jankovského (VV), zapovídá i takzvané losovačky a zakázky, které by mohly být připraveny na míru jednomu konkrétnímu zájemci.

O podobu zákona se poslanci a senátoři dlouho přeli. Senát navrhoval, aby vítězové zakázek odkrývali svou vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují.

To však Sněmovna odmítla a podpořila původní verzi ministerstva. ČSSD oznámila, že připraví vlastní podobu novely.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám