Hlavní obsah

Smog dusí česká města, místy platí signál regulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Středočeském kraji se v noci na pondělí zhoršily rozptylové podmínky, meteorologové po 05:00 vyhlásili signál regulace. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší totiž překročila hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový, podniky musejí zavádět ekologická opatření. Signál regulace nyní platí v části Moravskoslezského kraje a v Pardubicích. V mnoha dalších městech ČR platí signál upozornění.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

Zhoršení rozptylových podmínek meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpokládali. Obrat by mohl nastat v noci na středu, kdy očekávají silný a čerstvý vítr.

Nejhorší situace byla dopoledne v Mladé Boleslavi, kde bylo naměřeno téměř 175 mikrogramu na metr krychlový. Téměř trojnásobně byly překročeny hodnoty prachových částic také v Kladně Švermově, v centru města byly naopak pod limitem. Dále byly vyšší hodnoty naměřeny v Berouně a Příbrami, a to 125 a 86 mikrogramů na metr krychlový.

Smog trápí region šestým dnem. Signál regulace ve Středočeském kraji naposledy platil loni v listopadu. Výrobu v kraji musejí omezit čtyři podniky - chemičky Spolana Neratovice a Synthos v Kralupech nad Vltavou, Vápenka Čertovy schody na Berounsku a společnost Příbramská teplárenská.

Lékaři při překročení imisního limitu 150 mikrogramů na metr krychlový doporučují osobám s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem omezit pobyt pod širým nebem. Dospělí bez zdravotních potíží by se měli vyhnout fyzické zátěži. Řidiči automobilů by také podle meteorologů neměli vyjíždět, jelikož se emise z vozidel významně podílejí na zvýšení koncentrace polétavých částic a oxidu dusičitého. Větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Lidé by měli zvýšit přísun vitaminů.

Prachu v ovzduší dál přibývá i v částech Moravskoslezského kraje. V Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku překročila denní koncentrace prašného aerosolu 500 mikrogramů na metr krychlový, což je desetinásobek povoleného limitu, který činí 50 mikrogramů.

Průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu byla ráno na všech 15 měřicích stanicích v kraji vyšší než čtyřnásobek povolené meze. Na osmi stanicích naměřená hodnota překračovala šestinásobek limitu, tedy 300 mikrogramů na metr krychlový.

Kvůli smogu meteorologové ve čtvrtek obnovili signál regulace pro Třinecko. Na Ostravsku a Karvinsku platí signál regulace nepřetržitě už od 28. ledna.

Moravskoslezský kraj - pec Evropy

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi i celé Evropě. Rozptylové podmínky bývají nejhorší na podzim a hlavně v zimě. Vdechování zvýšeného množství znečišťujících látek nemusí vyvolat onemocnění, ale často ho zhorší, především u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob.

Také v Pardubicích začal platit signál regulace. Kvalita ovzduší ve městě je totiž špatná a limit polétavého prachu v ovzduší je překročený více než trojnásobně.

Kvalita ovzduší se měří v Pardubicích na Dukle. Ráno mezi sedmou a osmou hodinou tam bylo naměřeno 153,1 mikrogramu prachu na metr krychlový. Vzhledem k tomu, že se rozptylové podmínky během posledních několika dní zhoršovaly, byl vyhlášen signál regulace.

Plzeň a Liberec hlásí "jen" dvojnásobek prachu

Smog v Plzni trápí většinu městských částí od poloviny minulého týdne. Pondělní naměřené hodnoty pro koncentrace polétavého prachu místy více než dvojnásobně překročily stanovené limity.

Meteorologové upozorňují i na sníženou kvalitu ovzduší v České Lípě. Hodinová koncentrace polétavého prachu dosahuje hodnoty 145 mikrogramů na krychlový metr a výrazně je překročen i čtyřiadvacetihodinový limit. Prach byl ráno ve vzduchu i v Liberci a v Jablonci nad Nisou. Tam je ale jeho kvalita hodnocena jako uspokojivá, denní limit je v krajském městě více než dvojnásobně překročen.

Hodnota 100 mikrogramů polétavého prachu na krychlový metr vzduchu je v České Lípě překročená do nedělního večera. Denní limit se ráno blížil 114 mikrogramům.

Vítr pročistil Jeseník

Rozptylové podmínky se výrazně zhoršily rovněž v Královéhradeckém kraji. Například čtyřiadvacetihodinový imisní limit polétavého prachu byl na stanici Brněnská v Hradci Králové překročen téměř trojnásobně. Na stanici u hradecké Brněnské třídy meteorologové ráno naměřili čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu 147 mikrogramů na metr krychlový, zatímco v neděli to bylo 93,3 mikrogramu. Stouply také hodnoty hodinové koncentrace polétavého prachu, které měly ráno hodnotu 171 mikrogramů.

S výjimkou Jeseníku trpí smogem všechna města Olomouckého kraje. Nadlimitní koncentrace polétavého prachu v ovzduší hlásí meteorologové z Prostějova, Přerova a Olomouce. Oproti víkendu škodlivin v ovzduší přibylo, nejvíce jich je v Přerově. Pouze v Jeseníku se vzduch pročistil.

Nejvyšší čtyřiadvacetihodinovou koncentraci polétavého prachu naměřili v 07:00 v Přerově. Dosáhla 165 mikrogramů na metr krychlový a limit překročila více než trojnásobně, více než dvojnásobně byl překročen v Olomouci a Prostějově. V krajském městě hlásili meteorologové 117 mikrogramů na metr krychlový, v Prostějově byla hodnota jen mírně nižší.

Brno šplhá k trojnásobku

Naměřené hodnoty ve Zlínském kraji na některých místech zhruba čtyřnásobně překračují emisní limity. Například v Uherském Hradišti dosáhla hodnota polétavého prachu v pondělí v 06:00 211,4 mikrogramu na metr krychlový a ve Zlíně 177,7 mikrogramu.

S vysokými koncentracemi smogu se potýkají také obyvatelé jižní Moravy. Brno i Znojmo hlásí více než dvakrát překročené povolené limity pro polétavý prach v ovzduší. Je dokonce možné, že někde bude dosaženo až trojnásobku povolených limitů. Nejhorší situace je v brněnské městské části Tuřany, kde meteorologové při ranním měření zjistili, že v ovzduší je 139 mikrogramů polétavého prachu na metr čtvereční. Znojmo hlásí 121 mikrogramů na metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám