Hlavní obsah

Karnevalový průvod masek zaplnil centrum Prahy

Pestrobarevný průvod v sobotu prošel historickým centrem Prahy. Maškary, klauni a akrobaté symbolicky převzali vládu nad městem. Na programu karnevalu jsou barokní plesy, hostiny a koncerty. Akce potrvají do 21. února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do centra se přišly předvést i maškary z ostatních částí Prahy, třeba ze střížkovského nebo malostranského masopustu.

Článek

V ryčné masopustní družině nechyběl kočár s krasavicí ve škrabošce zdobené peřím, bubeníci nebo kejklíři. Čerti zase promrzlým přihlížejícím začerňovali tváře. V závěru průvodu se na tyčích vznášel několikametrový papírový drak.

Na Staroměstském náměstí se pak návštěvníci mohli zapojit do Olympských her, kterými se lidé bavili už v době Lucemburků. Jednou ze soutěží byl třeba běh s prasečí hlavou.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

Centrum oslav Carnevale Praha je v Clam-Gallasově paláci v Husově ulici, kde se budou denně konat koncerty barokní hudby spojené s tancem a přehlídkou dobových kostýmů. Představení s ukázkami barokní kultury jsou připravena i pro školy.

Zároveň zde budou vystaveny nákladné kostýmy z oscarového velkofilmu Amadeus. Ti, kteří by rádi oblékli paruky nebo krinolíny, se pak mohou vydat na barokní ples masek, kvůli němuž bude zřízena i půjčovna dobových kostýmů. Vybrané restaurace také budou v době karnevalu nabízet speciální menu.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

"Vždycky jsme si přáli stát se platformou pro všechny, kdož ctí starobylou tradici karnevalu, a poskytnout prostor pro prezentaci masopustních aktivit v centru města i společenského dění", nechala se slyšet organizátorka akce Zlatuše J. Müller.

Festival navštíví i masopustní masky z Hlinska, které byly loni zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Do centra se přišly předvést i maškary z ostatních částí Prahy, třeba ze střížkovského nebo malostranského masopustu.

Podobné karnevaly se konají i v padesátce světových měst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám