Hlavní obsah

S přímou volbou prezidenta by se měl zrušit Senát, řekl senátor Kubera

Novinky,
Praha
Aktualizováno

S tvrdou kritikou přímé volby prezidenta vystoupil v nedělním diskusním pořadu Partie na Primě senátor ODS Jaroslav Kubera. Podle něj to bude nákladné, půjde o show. Hlavně ale dodal, že změna je nesystémová a vyslovil se pro zrušení Senátu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Článek

Podle Kubery by bylo dobré, kdyby se spolu s přímou volbou prezidenta změnil celý volební systém v České republice. „Myslím si, že poté, co jsme schválili přímou volbu prezidenta, měli bychom zrušit Senát,“ řekl Kubera. Navíc dodal, že by bylo dobré, kdyby se také zavedl většinový systém, jaký je v případě voleb do Senátu. A vyslovil se i pro snížení volebních krajů na tři. [celá zpráva]

Senát by se rušil těžko

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by byl Senát zrušen: „ Zrušení vrcholného orgánu nepovažuju za pravděpodobné. Nelze ho zrušit bez jeho vlastních hlasů.“ Uvedl, že mimo výjimečné stavy jako jsou války nebo převraty se to neděje. „Stalo se to jen ve Švédsku, a tak ještě stávajícím senátorům zajistili doživotní plat,“ řekl.

Rychetský také uvedl, že by změna volby prezidenta mohla být spojena s hlubší revizí ústavy. „Když už se tak hluboká reforma ústavy dála, byla šance se podívat na Ústavu jako celek. Některé pasáže jsou tam hodné pozornosti.“ Rychetský zmínil způsob volby ústavních soudců.

Faktem ale je, že stávající systém byl velmi pečlivě domyšlen, když Sněmovna se volila poměrně a Senát většinově, Sněmovna měla přitom sudý počet členů a Senát lichý.

Podle Rychetského je u současného plánu chybou, že vláda nepředložila spolu s návrhem přímé volby i její prováděcí zákon. Kvůli možným stížnostem na nominaci kandidátů hrozí i odklad volby hlavy státu, varoval.

 Kuberovy výhrady

Kubera v nadsázce varoval i před populistickými sliby v kampani, které ani prezident nebude moci splnit. Jak už to dělají někteří kandidáti do Senátu, kteří slibují krajům peníze, i když o nich nerozhodují. Dodal, že volba bude nákladná a půjde o show, kdy vyhraje nejpopulárnější člověk. Pak ale řekl, že si myslí, že lidé takoví nejsou a jak se ukázalo, ani ve volbách nerozhodují peníze a masivnost kampaně.

„Bude to neuvěřitelný maglajs,“ pravil Jaroslav Kubera a dodal: „Je potřeba padesát tisíc podpisů, aby člověk mohl kandidovat - pokud nemá podpisy deseti senátorů nebo dvaceti poslanců. Ale není jasné, když někde bude stát Töpfer a Bobošíková, zda se lidé mohou podepsat oběma. A kdo bude ověřovat podpisy. A mohou ti senátoři podepsat kandidaturu dvěma různým kandidátům?“

Přímá volba je pro lidi lákavá

Kubera navíc řekl, že přímá volba je pro lidi lákavá, proto ji chtějí, ale že kdyby se jich zeptali, zda ji podporují i v souvislosti s tím, kolik bude stát a jaké má důsledky na politický systém, mohli by odpovědět jinak.

„Na jednoduchou otázku dostanete jednoduchou odpověď,“ řekl Kubera a uvedl i příklad. Když se lidí zeptáte, zda chtějí, aby mrazy skončily, odpovědí ano. Když jim řeknete, že pak můžou nastat povodně, možná budou chtít, aby mrazy ještě chvíli vydržely.

Kubera také položil otázku: „Co ta volba přinese občanům? Bude moci prezident lepším způsobem vetovat zákony? Dneska snadno přehlasuje veto prezidenta Sněmovna. Stačí jí 101 hlasů. Kdyby se to změnilo na 120, bylo by to zajímavější.“

Sociálnědemokratický předseda Senátu Milan Štěch namítl, že volby prezidenta se mohou konat spolu s volbou nějakých jiných orgánů. Je takto možné postupovat v budoucnosti. „U té první se to asi nepovede. Budu usilovat, aby se prezidentské volby spojily s krajskými nebo poslaneckými či senátními,“ řekl Štěch.

Kubera namítl, že ve chvíli, kdy se rozhodně o termínu první volby, to už nebude možné, protože by to znamenalo zkrácení nějakého volebního období.

Kubera je pro Sobotku

Kubera by za nejvhodnějšího kandidáta ODS považoval Přemysla Sobotku, který je zkušený politik. U Miroslavy Němcové je podle něj výhodou to, že je žena, což je předností v přímé volbě.

Rychetský uvedl, že nemá zájem o tuto funkci a dodal, že na ni nemá ani peníze. Částka na kampaň by měla být podle jednoho z poslaneckých návrhů omezena 15 milióny.

Reklama

Související články

Ve hře o Hrad je zatím jedenáct jmen

Zatím jediným stranickým kandidátem na Hrad je šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jehož nominaci podpořilo i partnerské hnutí Starostové...

Výběr článků

Načítám