Hlavní obsah

Deviantů jsou plné léčebny, ale detenční ústavy zejí prázdnotou

Právo, Josef Koukal

Česká justice se stále nenaučila využívat novou možnost ochranného léčení agresivních deviantů v zabezpečených detenčních ústavech. Po třech letech od spuštění projektu je obývá pouhých sedmnáct odsouzenců. Ze dvou ústavů je jeden poloprázdný, druhý slouží jiným účelům.

Článek

„V současné době máme v detenčních ústavech 17 chovanců a kapacity zůstávají nevyužité,“ přiznal Právu náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák.

Podle něj ředitelé psychiatrických léčeben, kam byli až do konce roku 2008 umisťováni odsouzenci s nařízenou ochrannou ústavní léčbou, dosud nedostatečně využívají možnost podat příslušnému soudu žádost o přeřazení dříve odsouzených chovanců do detence.

Přeřazení mohou navrhnout i státní zástupci, kteří deviantní pachatele v minulosti k soudu pohnali.

Náměstek v úterý navštívil spolu s třicetičlennou výpravou soudců a státních zástupců zatím jediný funkční detenční ústav, který tvoří samostatná budova v areálu vazební věznice v Brně.

Při kapacitě 48 lůžek ústav dodnes obývá pouze 16 mužů a jedna žena. Druhé zařízení s kapacitou 150 lůžek je v Opavě a dodnes sem nebyl přidělen jediný chovanec.

Kvůli přeplněnosti věznic jsou sem proto zatím umisťováni vězni v běžném výkonu trestu.

Psychiatři: Zájem by byl

„Do detenčního ústavu bychom potřebovali dodat asi dva lidi, kteří u nás zbytečně čerpají zdravotnickou péči,“ postěžovala si primářka sexuologického oddělení psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodu Želmíra Herrová.

„Jeden z nich nám tluče lidi, poškozuje spolupacienty a vypadá to s ním beznadějně,“ popsala Právu problémy s nezvladatelným pacientem.

Doposud se prý při žádostech o umístění chovanců do detence setkávala nemocnice s problémem, že dotyčný musel být pachatelem zločinu, tedy trestného činu s horní sazbou trestu nejméně pět let.

Od letošního roku však novela zákona umožnila zařazení do detence i u pachatelů přečinů, tedy méně závažných deliktů. „S právníky teď připravujeme první takový návrh,“ podotkla Herrová.

Kapacita se naplánovala podle příkladů ze zahraničí a domácích průzkumů
Martin Hollý, ředitel léčebny

Zdejší psychiatrie pojme celkem 26 sexuálně deviantních pacientů a kapacitu má prakticky vyčerpanou.

„Před týdnem jsme měli 24 pacientů, pak jsme propustili, ale další dva mají v nejbližších dnech nastoupit,“ vypočetla primářka.

Na hranici plné kapacity se pohybují stavy pacientů s nařízenou ústavní léčbou i v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.

„Pacientů máme kolem dvaceti, ale není to tak, že bychom měli přímo kapacitní problém. Ten stav je dlouhodobě stejný a žádné čekací doby u nás nevznikají,“ uvedl ředitel léčebny Martin Hollý. Ze zdejších chovanců by se o zařazení do detenčního ústavu dalo hovořit podle Hollého o několika jednotlivcích.

„Někdy i člověk, který není zločinec, může významně narušovat terapeutickou atmosféru a nemůže být vyléčen tak, abychom ho mohli s klidným srdcem propustit do ambulantní péče,“ podotkl ředitel léčebny.

Zaplnění detenčních ústavů však sám očekává až v průběhu několika let. „Kapacita se naplánovala podle příkladů ze zahraničí a domácích průzkumů, nikdo ale nevěděl, jak se projekt ujme v praxi. Není nutné tlačit na to, abychom měli detenční ústavy plné za dva roky,“ podotkl Hollý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám