Hlavní obsah

Politici z Počernic zahráli lidem nevídanou hru o křesla přímo v divadle

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici v pražských Horních Počernicích, kde na konci ledna došlo k bezprecedentnímu pokusu o palácový převrat ze strany bývalého starosty Ivana Lišky, ukázali svým voličům nebývalou hru o křesla. Ta po týdnech zákulisních vyjednávání, jež mířila až k nejvyšším postům v rámci hl. města Prahy, vyústila ve finále v místním divadle, kde se minulý týden rozhodlo na oficiálním zasedání zastupitelstva za vysoké účasti občanů.

Foto: archiv

Starostka Horních Počernic Hana Moravcová.

Článek

Mnozí z nich stále nevěřícně kroutí hlavou, co všechno je v politice možné, a dávají to také zřetelně najevo v diskuzích na oficiálních počernických stránkách.

Starostkou Horních Počernic zůstává bezpartijní Hana Moravcová (z ODS dříve vystoupila). Aby ale ustála v pozici spolu s místní stranou Šance pro Počernice, TOP 09 a VV proti pokusu Ivana Lišky stát se znovu starostou, musela obětovat tři křesla v radě.

Ivan Liška

Jako přeborník v přebíhání ze strany na stranu, z jedné koalice do druhé, a vytváření paktů, které nejsou zrovna v souladu s oficiální volební linií té či oné strany, se během této značně neobvyklé situace projevili nejen členové místní ČSSD v čele se zastupitelem Vilémem Čápem, ale i místní ODS vedené bývalým místostarostou Tomášem Kádnerem.

Foto: Z oficiální internetové prezentace Viléma Čápa

Vilém Čáp z ČSSD v Horních Počernicích se usilovně snaží stát místostarostou a tak osciluje mezi místní opozicí i křehkou vládnoucí koalicí.

Nejprve se ona hra hrála tak, že právě místní ČSSD tvořila jazýček na vahách ve vládnoucí koalici s TOP 09, VV, Šancí pro Počernice v čele s bezpartijní Moravcovou.

Jenže pak Liška, v jehož vyjednávacím týmu jsou například majitel zdejší početné sítě heren anebo develeoper, slíbil Čápovi za soc. dem. post místostarosty. Ten obratem přešel od Moravcové k Liškovi, kde se potkal v nově se rodící koalici s ODS a KSČM.

ODS šla klidně do koalice s komunisty

Stejně tak místní ODS v čele s Kádnerem se přimkla k Liškovi, bývalému dlouholetému představiteli ODS a dnes lídrovi hnutí Nezávislé Horní Počernice. Liška totiž ODS slíbil dvě křesla.

Potíž je ale v tom, že s Liškou šli i zdejší komunisté, a tak se na jedné koaliční lodi spolu ocitly ODS, bývalá ODS (hnutí Nezávislé Horní Počernice) ČSSD, a KSČM.

Liška nabízel dvě nejistá křesla

Toho se zalekl už i primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), neboť komunální buňky ODS mají relativně často tendenci se bratřit s komunisty a vedení ODS jich už kvůli tomu osmnáct rozpustilo. Kádner se ocitl pod tlakem, že v jednom paktu s komunisty být nemůže. ODS totiž výslovně zakazuje spolupráci s komunistickou stranou podle svého usnesení z kongresu z roku 2006.

A to byla příležitost pro Moravcovou, která se prezentuje vyrovnaným obecním rozpočtem, kde je více než třicetimiliónová rezerva a obratností při získávání příspěvků na opravy místních školských zařízení z magistrátní pokladny.

Nabídla Kádnerovi z ODS ne dvě křesla, jako její rival Liška, ale hned tři.

A tak Kádner, mimochodem ochotnický herec zdejšího divadla, zase opustil Lišku a před zraky desítek občanů v hornopočernickém divadle přesedl z opozičního křesla do křesla místostarostenského vedle Moravcové.

Foto: archiv

Tomáš Kádner (ODS)

Obětovali ho, ale bude se jim dívat pod prsty

Moravcová se sice díky této rošádě s většinou svých radních udržela, ale musela obětovat svého místostarostu Petra Heriana (Šance pro Počernice), který se znelíbil místním podnikatelům za veřejnou kritiku vysokého počtu heren a kvůli tomu, že prosazoval, aby developeři přispívali na obecně prospěšné projekty jako například silnice nebo sportoviště pro děti.

Herian odstoupil i z pozice radního. Nicméně se stal šéfem kontrolního výboru pro finance.

Foto: Šance pro Počernice

Petr Herian (Šance pro Počernice)

Nepočkal si do voleb, zkusil převrat

Tato politická hra, která se v H. Počernicích tak nevídaným způsobem obnažila, začala tak, že se na starostkou původně zrušeném, a jak se později ukázalo právně neplatném, zastupitelstvu 23. ledna sešla skupina zastupitelů  a zvolila si novou radu městské části v čele s Liškou.

V jednu chvíli tak měla obec dva starosty. K přímé konfrontaci se současným vedením Horních Počernic ale nakonec nedošlo, i když to bylo na spadnutí, protože volbu druhého starosty Ivana Lišky označil magistrát hlavního města Prahy za neplatnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám