Hlavní obsah

Mrazy ustoupí začátkem března

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po víkendu začnou pomalu nejtužší mrazy ustupovat, obloha se zatáhne, což už v příštím týdnu může vytáhnout teploty i nad bod mrazu. Během posledního únorového týdne mohou teploměry ukázat dokonce i sedm stupňů Celsia. Zvýšená oblačnost s sebou přinese častější sněhové srážky, v nížinách i dešťové. Začátkem března už by teploty pod hranici minus deseti stupňů padat neměly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Období jako celek očekáváme teplotně podprůměrné, srážkově průměrné,“ uvádějí o nadcházejících 30 dnech meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Od víkendu si slibují, že by se za jasného počasí mohly zlomit dlouhodobé rekordy, a vyhlížejí i pád absolutního rekordu z roku 1929, kdy bylo naměřeno méně než minus 42 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Po víkendu se zatáhne, koncem týdne oteplení

V dalších dnech by již mělo převažovat oblačno až zataženo s občasným sněžením. Teploty ale pořád budou v noci klesat hluboko, a to i k minus 15 až minus 21 stupňům. Přes den pak vystoupají maximálně k minus pěti stupňům Celsia.

Koncem příštího týdne se už budou ale nejnižší noční teploty pohybovat převážně v rozmezí od minus čtyř do minus deseti stupňů a denní maxima mohou pokořit i nulu.

Chladno bude i na začátku března

V posledních deseti únorových dnech bude nadále pod mrakem. Meteorologové počítají s občasným sněžením, které v nižších polohách bude přecházet v déšť nebo smíšené srážky. Teploty ale dále porostou, zpočátku se budou v noci pohybovat v intervalu od minus tří do minus devíti stupňů, přes den porostou ke čtyřem stupňům. V závěru měsíce porostou nejnižší noční teploty k minus pěti až jednomu stupni nad nulou, přes den se rtuti vyšplhají i k sedmi stupňům Celsia.

Sněžit nepřestane ani během první březnové dekády, v nížinách ale bude pršet. Obloha by měla být buď oblačná, nebo polojasná. V noci by neměly teploty klesnout pod minus sedm stupňů Celsia, přes den se budou pohybovat mezi nulou a šesti stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám