Hlavní obsah

Rath navrhuje Dienstbiera na Hrad, ODS chystá milióny na kampaň

Právo, luk, jov

Soc. dem. už začala s testováním možných prezidentských kandidátů. „Průběžně důležité věci konzultujeme s našimi voliči i s našimi členy a testujeme si je i v průzkumech veřejného mínění,“ uvedl šéf Bohuslav Sobotka na dotaz, zda se jeho strana chystá ptát levicových voličů na uchazeče o Hrad, jak navrhl v komentáři pro Právo šéf europoslanců soc. dem. Jiří Havel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier

Článek

O prezidentských kandidátech se nejužší vedení soc. dem., politické grémium, poradí příští týden v pátek a v sobotu na výjezdním zasedání.

S novým jménem podle zjištění Práva vstoupil do diskuse v rámci ČSSD hejtman David Rath. Lídrovi soc. dem. navrhl místopředsedu strany a senátora Jiřího Dienstbiera.

„Předsedovi jsem navrhl člena vedení soc. dem., který je u lidí velmi oblíben, a to napříč spektrem. Navíc vyrostl v disentu blízko Václava Havla a nebojí se poprat za své názory,“ sdělil Rath Právu, aniž by potvrdil Dienstbierovo jméno.

Šéf ČSSD nebude uvádět žádná jména, dokud nebude zahájena vnitrostranická diskuse. „Byl bych rád, kdyby to byl kandidát, který nejenže bude úspěšný, ale bude schopen také ve volební kampani prezentovat soc. dem. hodnoty,“ řekl Sobotka.

ODS: 30–50 miliónů

Lídr ČSSD vyzval šéfa ODS Petra Nečase, aby se omluvil za výroky, že ČSSD ve skutečnosti přímou volbu nechce.

V Senátu podpořilo přímou volbu 36 soc. dem. z celkového počtu 41 a jedenáct z 24členného klubu ODS. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha před časem neúspěšně nabízel Nečasovi sázku o láhev dobrého vína. Předpovídal, že pro přímou volbu bude větší podíl členů klubu soc. dem. než ODS. „Tu sázku s panem premiérem Nečasem bych vyhrál,“ řekl Vícha.

V ODS se bude rozhodovat nejspíš mezi prvním místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a šéfkou Sněmovny, první místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou.

Jak včera řekl v ČT šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle velmi hrubého odhadu by stranu kampaň mohla stát 30–50 miliónů. ČSSD navrhla limit, ale strany se ho nechystají schválit.

ODS nyní podle předsedy Petra Nečase zahájí debatu o jménech. „Dokud nebylo jasné, jak bude prezident volen, nemělo smysl se vážně zabývat procesem nominace. Debata na toto téma nás čeká v nejbližší době,“ sdělil Právu.

TOP 09 a STAN nasadí předsedu Karla Schwarzenberga. Komunisté dál uvažují o Vladimíru Remkovi.

Fischer se už chystá

Bývalý premiér Jan Fischer, který zabojuje o Hrad, ocenil schválení přímé volby. „Teď nastává čas na vytvoření týmu spolupracovníků. Rád bych postupně vysvětlil, jak si představuji výkon funkce prezidenta, jak vidím hodnoty důležité pro další směřování naší země. Chci se setkat s co největším počtem lidí a osobně s nimi mluvit o problémech, které je trápí,“ sdělil Fischer Právu.

Expremiér a předseda SPOZ Miloš Zeman zopakoval, že klíčovým kritériem pro vstup do volby pro něj bude počet podpisů občanů pod peticí i ve srovnání s ostatními uchazeči.

Kandidaturu ve čtvrtek potvrdila šéfka Suverenity Jana Bobošíková. „Sháním podporu mezi občany, ale i mezi senátory napříč spektrem,“ prozradila Právu. Klíčem je podle ní „názorové souznění“ v odmítání eura a bruselských direktiv.

Podle informací Práva by mohlo jít o nespokojené senátory ODS, kteří nesouhlasili s Lisabonskou smlouvou, nebo i o některé senátory soc. dem., kteří nebudou chtít podpořit kandidáta, kterého vybere jejich strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám