Hlavní obsah

Cukrovkářům může během zimy zmrznout inzulín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro diabetiky jsou mrazy spojeny se dvěma riziky - může jim zmrznout inzulín, který tak ztratí účinnost. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, kdy se noha špatně prokrvuje a je méně citlivá, necítí mráz a hrozí jim omrzliny.

Foto: Profimedia.cz

Inzulín ztrácí v případě zamrznutí na účinnosti

Článek

"Pacienti jsou poučeni, že inzulín nesmí zmrznout," řekla profesorka Terezie Pelikánová z centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). V lednici se může inzulín uchovávat při teplotě plus pět až osm stupňů Celsia.

Bez problémů vydrží, když ho lidé nosí při běžném užívání v kapse blízko těla, ohřeje se tak zhruba na 30 stupňů Celsia. Edukační sestra Naďa Slavíková doplnila, že diabetici mohou chránit inzulín v mrazu také termopouzdrem.

Před mrazem by měl podle diabetologů pacient chránit také glukometr a testovací proužky, které slouží k měření hladiny cukru v krvi. Nejlépe je nosit celou diavýbavu pod oblečením, přímo na těle.

Každý pátý syndrom diabetické nohy končí amputací

K hrozbě omrzlin Slavíková doplnila, že u lidí se syndromem diabetické nohy mohou mít fatální následky. Syndrom postihuje kolem 40 tisíc diabetiků, zhruba každý pátý případ končí amputací. Příčinou jsou poranění, otlaky, vředy na kůži a v mrazivých dnech také omrzliny.

"Nemocní s diabetickou nohou by měli být velmi pozorní a každý den kontrolovat, zda jim na noze nevznikl nějaký otlak, neprojevuje se omrzlina nebo nemají nohu příliš studenou," upozornila Slavíková. Pokud pacient objeví problém, měl by ho probrat se svým diabetologem.

Prevencí problémů je teplá a dobře padnoucí obuv, ve které nohy nepromrznou. Dobře chránit před mrazem by si měli diabetici také ruce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám