Hlavní obsah

Meteorologové napjatě vyhlížejí pád mrazivého rekordu z roku 1929

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové očekávají o víkendu zřejmě vůbec nejstudenější noc za celou letošní zimu. Teploty by na mnoha místech mohly klesnout až k -35 stupňům Celsia a odborníci dokonce vyhlížejí překonání teplotního rekordu z roku 1929, kdy bylo v Česku naměřeno -42,2 stupně. Od pondělka by se přitom mělo výrazně oteplit.

Foto: Radu Sigheti, Reuters

Článek

Zatímco koncem tohoto pracovního týdne bude převládat zvýšená oblačnost se sněhovými přeháňkami, o víkendu do Česka přivane chladný arktický vzduch, který přinese zřejmě nejmrazivější noc letošní zimy.

Ještě ve čtvrtek bude na většině území převládat zvýšená oblačnost se slabým sněžením. „Víc jak pět centimetrů ale nenapadne,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu a upozornila na výskyt sněhových jazyků ve vyšších polohách.

V pátek pak bude zataženo, v jižních částech republiky by se měly zpočátku vyskytovat sněhové přeháňky, během dne se ale očekává ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -13 až -17, ojediněle v severních oblastech klesnou až k -20 stupňům Celsia. Přes den by se pak měly pohybovat mezi -10 až -6 stupni.

Rekordní víkend

„Čeká nás však velmi studený víkend, kdy bude Českou republiku ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, která bude mít svůj střed nad Skandinávií,“ řekla Honsová. Od severu k nám bude pronikat studený arktický vzduch, který ráno přinese teploty mezi -16 až -20 stupni, ojediněle -25 stupni Celsia. „V horských údolích by mohly teploty spadnout až k -30,“ doplnila Honsová.

„I v okolí Prahy by místy mohly ranní teploty v neděli klesnout na -25 stupňů Celsia a s napětím čekáme, zda bude pokořen absolutní teplotní rekord v některé z našich exponovaných mrazových lokalit (Kvilda, Jizerka),“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Jeho slova potvrdila i Honsová: „Jestli máme šanci, aby rekord padl tuhle zimu, pak je to právě noc ze soboty na neděli, která by měla být nejstudenější,“ řekla Novinkám.

Nejnižší teplota byla naměřena 11. února roku 1929, kdy bylo v Litvínovicích u Českých Budějovic naměřeno minus 42,2 stupně. Tehdy však ještě neexistovala stanice Kvilda-Perla a podle některých meteorologů mohlo být na Šumavě až -50 stupňů.

Honsová dodala, že zatímco v Praze nastalo během rekordního února 1929 celkem sedm arktických dní, tedy dní, kdy teploty nevystoupí přes -10 stupňů Celsia, letos byly v hlavním městě jen dva takové dny. „V Klementinu bylo v druhé polovině tohoto února ranní minimum až -27,5 stupně Celsia. Tomu bychom se o tomto víkendu mohli blížit,“ řekla.

Od příštího týdne oteplení

„Na většině Česka budou padat minimální teplotní rekordy, a to jak v sobotu, tak v neděli ráno,“ uvedla Dagmar Honsová. Víkend by přitom měl být slunečný, maximálně polojasný a beze srážek. V sobotu odpoledne by mělo být maximálně -6 stupňů Celsia, v neděli se očekává mírné oteplení, kdy se teploty budou pohybovat mezi -9 a -5 stupni.

Od pondělka přitom meteorologové očekávají výraznější oteplení. To s sebou ale přinese více oblačnosti s občasným sněžením. Ráno by se teploty v příštím týdnu měly pohybovat mezi -11 a -6 stupni, v maximech až mezi -5 a -1 stupněm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám