Hlavní obsah

Tisícovka i víc za svoz odpadu? Poslanci dali obcím volnou ruku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes tisícovku ročně. Právě tolik budou nejspíš muset občané od příštího roku nově zaplatit za komunální odpad. Poslanci ve středu totiž schválili změnu zákona o místních poplatcích, kterou předložila skupina poslanců TOP 09 a Starostové. Dává obcím volnou ruku upravit poplatky podle nákladů, které na likvidaci odpadu vydávají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco dosud je maximální roční částka pět stovek, napříště to může být podstatně víc, třeba i přes tisícovku.

Poplatek sestává ze dvou složek. První dosahuje 250 korun ročně. Ta má zůstat stejná. Druhou část stanoví obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu. A zatímco dosud je tato částka zastropována rovněž 250 korunami, podle schválené novely druhou část stanoví obce na základě své vyhlášky, aniž by je zákon nějakou konkrétní částkou limitoval. V případě trvalého bydliště se částka počítá na osobu, v případě rekreačních objektů se platí za nemovitost.

Nárůst o sto procent

„Bude záležet na obcích, aby prokázaly skutečné náklady, takže částka nemusí být o tolik vyšší než dosud,“ řekl Právu jeden z autorů novely Jan Husák. Připustil však, že náklady neustále rostou, a proto je nutné poplatky upravit. Původně předkladatelé navrhovali zastropovat druhou částku 750 korunami, nakonec ale zvítězilo řešení ponechat rozhodování na obcích bez omezení. Jde totiž výhradně o jejich příjmy.

Ze statistik přitom vyplývá, že náklady na likvidaci odpadu za poslední roky vzrostly téměř o sto procent. V roce 2009 činily na jednoho obyvatele 871 korun. Neboli nově by se mohl poplatek vyšplhat i na 1121 korun nebo i víc, neboť se dá předpokládat, že náklady rostly i uplynulé dva roky, za které poslanci statistiky nepředložili.

Zdražení nemusí být automatické

Odpůrci novely - poslanci soc. dem. a komunisté - tvrdí, že poplatky by se vůbec nemusely zvyšovat, protože jejich výběr novela rozšiřuje na další osoby. Nově by je měli platit i cizinci, kteří mají v Česku povolen dlouhodobý pobyt a dosud poplatky za odpad neplatí. A také vlastníci bytových jednotek, tzv. apartmánů, které často slouží k rekreaci nebo pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen.

Někteří opoziční poslanci, kteří jsou současně komunálními politiky, připouštějí, že obce na takové řešení čekají jako na smilování, ale v tuto chvíli, kdy stoupají životní náklady, nepovažují další zdražování za vhodné.

Dá se proto předpokládat, že Senát ovládaný soc. dem. novelu zákona o místních poplatcích smete ze stolu. Koalice ale má dostatek hlasů si prosadit své a ve Sněmovně senátní nesouhlas přehlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám