Hlavní obsah

Studenti plzeňských práv opět vyšli do ulic, zahájili bílou revoluci

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Studenti plzeňských práv ve středu v poledne opět protestovali před budovou fakulty v centru Plzně proti verdiktu akreditační komise. Ta minulý týden škole neprodloužila akreditaci na klíčové magisterské obory. Tím ji prakticky odsoudila k zániku.

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti plzeňských práv opět vyšli do ulic protestovatVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Protestujících se sešlo na 300, zhruba stejně jako při  první demonstraci před týdnem. Tentokrát demonstranti vsadili na bílou barvu, barvu nevinnosti. Zdobí je bílé stužky, drží bílé růže.

"Chceme tak ukázat, že osmnáct set studentů fakulty je v celé záležitosti nevinně," řekl Právu jeden z organizátorů akce, student Jakub Sivák. Na transparentech jsou hesla jako Jsme jen obětí politických her nebo Chceme rovné podmínky.

Tisíc podpisů

Boj o fakultu má i jiné podoby - pětice studentů podala v pondělí proti rozhodnutí akreditační komise ústavní stížnost a ve vestibulu fakulty je možné podepsat petici za záchranu školy. "Už máme přes tisíc podpisů," sdělil Sivák.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Studenti plzeňských práv se opět sešli k protestu před budovou fakulty.

Komisaři neprodloužení akreditace vysvětlili především údajnými personálními problémy školy. "Současná podoba personálního zabezpečení nevytváří podmínky pro kvalitní vzdělávací činnost v magisterském studijním programu Právo a právní věda a předpoklad pro rozvoj fakulty," stojí mimo jiné v odůvodnění verdiktu. Podle děkana Jana Paulyho ale fakulta má dostatek kvalitních profesorů i docentů.

Rektorka chce za ministrem

Oficiální stanovisko komise dostala Západočeská univerzita ve středu. "Musíme se s ním podrobně seznámit a především by se k němu měl vyjádřit děkan," sdělila mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

Rektorka Ilona Mauritzová chtěla o dalším osudu fakulty jednat s ministerstvem školství. "Ona i děkan se setkají s náměstkem ministra pro vysoké školství Ivanem Wilhelmem. Termín ještě není upřesněn, bude to ale v nejbližších dnech," doplnila Kvapilová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám