Hlavní obsah

Mráz trhá potrubí, bez vody jsou lidé v Teplicích a Děčíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Extrémní mrazy z posledních dnů způsobují nemalé problémy s dodávkami vody. Počet poruch v posledních dnech radikálně stoupl. Nejčastěji praská vlivem nízkých teplot potrubí, takže ve středu se bez dodávek ocitli lidé v centru Teplic, části Děčína, bez vody byla dopoledne i část Valašského Meziříčí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oprava poškozeného vodovodu

Článek

"Mráz je hodně silný a už se dostal hluboko do země, takže praskají potrubí. Máme zcela zahlcené call-centrum, lidé hlásí i spoustu menších havárií," řekla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

Správci kanalizací navíc očekávají, že k dalším poruchám bude docházet s oteplením, když mráz povolí a půda se začne hýbat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Oprava vodovodu v centru Teplic

Mráz má ale ještě vydržet zhruba dva týdny. Teploty v noci mohou o následujícím víkendu klesat až na minus 25 stupňů.

Problémy jsou v celé zemi

Bez vody byly v minulých dnech části Ústí nad Labem, Teplic i Děčína. Ve středu se situace opakuje a hlášeny jsou další poruchy. Řeší se rychle, protože kvůli mrazu nelze ani použít cisterny.

Největší noční havárií byla zřejmě ta v Teplicích, voda se z podzemí vylila do Alejní ulice, která patří k hlavním dopravním tepnám padesátitisícového města. Krom toho budou do odpoledne bez vody i městys Peruc a vesnice Žiželice na Lounsku nebo část Děčína.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Oprava vodovodu v centru Teplic

Ve Valašském Meziříčí bylo bez vody několik set lidí už druhý den. Teplá ani studená vody netekly ve středu dopoledne. Dodávky se ale podařilo obnovit. „Závada na vodovodním potrubí na ulici Zdeňka Fibicha ve Valašském Meziříčí byla právě odstraněna a dodávka vody byla obnovena,“ informovala ve středu před polednem mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Králová.

Zvýšený počet havárií řešili zejména v minulých dnech i správci vodovodní sítě v hlavním městě a dalších regionech.

Praskají i přípojky v domech

Přípojky a vodoměry často zamrzají i v jednotlivých objektech. Nejčastěji ve sklepech nebo i v zemi, pokud neleží dost hluboko. "Teď to promrzá i tam, kde by to člověk běžně nečekal," uvedl Jaroslav Hedbávný, ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS).

Lidé by měli zkontrolovat, jestli nemají u vodoměrů otevřené okno a jestli tam nemrzne. Odkryté části potrubí by měli dobře přikrýt dekami nebo polystyrenem. Přípojky patří majitelům domů. Voda z prasklého potrubí jim může vytopit dům. Nákladné jsou i opravy poničených rozvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám