Hlavní obsah

Rybáři balancují u prohlubní, otvírají zamrzlé rybníky

Právo, Jiří Falout
Jindřichův Hradec

Se speciálními pilami a sekerami vyrážejí jihočeští rybáři na zamrzlé rybníky. Vyřezávají v ledu prohlubně, aby rybám dodali kyslík a vodě potřebný sluneční svit. Práce to je náročná.

Rybáři vyřezávají v ledu prohlubněVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

„Zatím provádíme jen takzvané kontrolní prohlubně, protože ryby mají kyslíku dost,“ vysvětlil Právu u rybníka Koclířov nedaleko Lomnice nad Lužnicí na Jindřichohradecku technik chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.

O pár minut později již rybáři Jaroslav Kubeš a Václav Sekáč nastartovali speciální pilu a vyřízli obdélníkový otvor o velikosti 7 x 1 metr. Led měl více než 22 centimetrů. Nakonec se oba muži chopili seker a kru roztloukli na menší kusy. Ty pak vsunuli pod led. K břehu umístili tzv. Itala, speciální aerační techniku, pomocí níž se čeří voda. Tak tak nemůže zamrznout.

Foto: Jiří Falout, Právo

Václav Sekáč (u pily) a Jaroslav Kubeš začínají vyřezávat prohlubeň na rybníku Koclířov.

Rybám mráz nevadí, naopak rybáři jsou za něj rádi. „Ryba se totiž uloží na dně v nejhlubším místě k zimnímu spánku. Voda tu má kolem čtyř stupňů nad nulou, a to je pro ni ideální. Nemohou na ni predátoři, a tak neubírá na váze. Problém ovšem může nastat, když dojde k vyčerpání kyslíku,“ prohlásil Eisert.

To se může stát v případě, že led pokryje sníh. Tma odstartuje procesy, které stojí za úbytkem kyslíku. „Také proto provádíme měření kyslíku každý den a na jeho základě rozhodujeme o počtu prohlubní,“ sdělil Právu vedoucí střediska Lomnice Rybářství Třeboň Jakub Mráz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám