Hlavní obsah

Poslanci v prvním čtení podpořili církevní restituce, opozice vzdala noční řečnění

Praha
Aktualizováno

Poslanci koaličních stran v úterý poslali k projednání do ústavně-právního výboru zákon o církevních restitucích. Podle něj by se církvím měl vrátit majetek v hodnotě 134 miliard korun. Koalice prosadila, aby zákon projednal ústavněprávní výbor, i když opozice jej chtěla poslat i do jiných výborů, do zemědělského nebo rozpočtového.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poslanci ČSSD s transparenty proti restitucím

Článek

Poslanci odpoledne odhlasovali, že budou o zákonu případně jednat až do půlnoci, což se ale nakonec nekonalo, protože do debaty se nehodlali zapojit všichni opoziční zákonodárci.

Opozice se po schválení návrhu v prvním čtení rozhořčovala právě nad tím, že zákon neprojednají jiné výbory, například právě ten zemědělský, ač se bude vracet například půda. "Koalice je v tuto chvíli nad zákon," prohlásil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Ministr financí Miroslav Kalousek mu oponoval, že Sněmovna žádnému výboru zákon projednat nezakazuje, každý z nich ho může řešit, pokud chce. Sněmovna jen postoupí zákon tomu výboru, který posléze dá doporučení ke schválení či zamítnutí.

Opoziční sociální demokracie považuje navrácení majetku za dar a do sálu přinesla transparenty, kterými protestuje proti vydání majetku v hodnotě 134 miliard církvím. "Nejde o věřící, jen o peníze a majetek. ČSSD hlasuje proti," píše se na jednom z nich. "Stop předraženým církevním restitucím," hlásá další.

Církve by podle návrhu, který schválila koalice, měly dostat zhruba polovinu svého někdejšího majetku v hodnotě okolo 75 miliard, který je ve vlastnictví státu. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let. Stát přestane církvím hradit například platy duchovních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám