Hlavní obsah

Věci veřejné daly Dobešovi za úkol vyjednat mírnější školné

Právo, Novinky, ada, nig, jov, jim
Praha
Aktualizováno

Poslanci VV se v úterý na jednání klubu dohodli, že by jejich člen a ministr školství Josef Dobeš měl v rámci koalice dojednat změny ve školném. Ačkoli zákon zatím neplatí, počítá se s tím, že školné by mělo být maximálně 10 tisíc za semestr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle véčkařů existuje několik variant, které by měl ministr školství dohodnout s premiérem a akademickou obcí. Jedna z variant je například nezavedení školného, místo něhož by se platilo jen zápisné.

Véčkaře k tomuto kroku vybudil jejich koaliční partner TOP 09, jehož poslanci začali hovořit o odložení školného na rok 2015 až 2016.

Sám první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Právu potvrdil, že o jiné formě školného se již vedou diskuze. Ministr financí naznačil, že by si dokázal představit snížení původní částky.

Dva tisíce na semestr na řádných pět let?

VV na tiskové konferenci sdělily, že k obratu v otázce školného je přiměly „signály“ ze strany šéfky školského výboru Anny Putnové (TOP 09), která prý hovořila o odkladu pro rok 2015/16. Podle VV to je v rozporu s koaliční dohodou.

Dobeš uvedl, že půjde za premiérem s návrhem na zrušení školného v řádné školní docházce. Studenti by platili pouze zápisné dva tisíce korun, školné by se pak platilo až po pěti letech studia. Pro Dobeše to prý bude znamenat výpadek z rozpočtu ministerstva, a tak si řekne i o zarovnání podle úrovně z letošního roku.

TOP 09 překvapila i rozesmála, usnesla se rada VV

„Výkonná rada VV je překvapena úsměvným postojem TOP 09, která prohlásila, že ustupuje z koaličně vyjednaného školného a navrhuje odsunutí školného na akademický rok 2015/2016,“ uvádí se v usnesení véčkařského stranického orgánu, který má Právo k dispozici.

Členové rady připomněli, že už v prosinci 2010 na své ideové konferenci navrhovali odložení školného. „Tehdy byly Věci veřejné a ministr školství Josef Dobeš kritizováni z porušení koaliční smlouvy. Intenzivní kritika přišla mimo jiné ze strany TOP 09 a STAN,“ píše se v usnesení.

Proto podle něj dala nyní rada mandát Dobešovi k dalšímu jednání. Dále pověřila své ekonomické ministry a vyjednávací tým řešící státní rozpočet, aby jednali o zachování objemu prostředků pro školství z roku 2012 s tím, že reformy a vnitřní úspory v rezortu školství budou směřovány ve prospěch kvality výuky a udržení standardu regionálního školství.

„Zachování objemu prostředků pro školství považujeme za zásadní, protože školství je pro nás jedním z nejdůležitějších pilířů zaručujících českou konkurenceschopnost a úspěch občanů,“ tvrdí véčkaři.

ČSSD zmírnění vítá, ale školné by škrtla

Krok Věcí veřejných v úterý uvítala ČSSD. Neznamená to ale, že by soc. dem. ustoupila z negativního stanoviska ke školnému. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně zdůraznil, že jeho strana školné nepodpoří. Pokud bude zavedeno, ČSSD v případě volebního vítězství školné zruší, přislíbil. „Školné na veřejné vysoké školy nepatří,“ prohlásil Sobotka, podle kterého by školné vytvořilo sociální bariéru.

„Tady se připravuje plán zadlužování studentů, plán hromadného zadlužování mladé generace,“ doplnil místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek.

Proklínán i hájen

Dobeš je v poslední době pod hustou palbou kritiky. Kontroverzi budí většina jeho kroků v roli ministra od špatně nastavených žádostí o peníze z eurofondů, kvůli čemuž může přijít ČR o miliardy korun, až po změny v oblasti základního vzdělávání.

Na reformě vysokého školství vadí univerzitám plánovaný příliš velký podíl spoluúčasti na ceně studia a snaha o nabourání autonomie akademických senátů a možné politické zásahy do fungování škol.

Spekulace o Dobešově odchodu zaznívají v poslední době už i z řad jeho vlastní strany. Ochrannou ruku však nad ním drží neformální lídr VV Vít Bárta. Také je oblíbencem Hradu, prezident Václav Klaus o něm prohlásil, že je v posledních letech nejlepším ministrem školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám