Hlavní obsah

Půltunový stříbrný poklad nalezený na Smíchově propadl Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha získala stříbrný poklad, který se našel v listopadu roku 2008 při opravě domu na Smíchově. Součástí jsou předměty a mince o celkové váze asi 490 kilogramů. Uvedli to zástupci Muzea hlavního města Prahy, které bude nyní poklad spravovat. Radní hlavního města v úterý rozhodli, že tři nálezce pokladu, kterými byli ukrajinští dělníci, odmění. Každý z nich dostane 200 tisíc korun.

Foto: www.muzeumprahy.cz

Muzeum hlavního města Prahy

Článek

Podle ředitelky muzea Zuzany Strnadové bylo rozhodnutím rady stvrzeno, že předměty se staly vlastnictvím hlavního města a že přejdou do sbírek Muzea hlavního města Prahy.

Součástí pokladu jsou stříbrné příbory, flakony na voňavky, náramky, poháry, tácy, podnosy, svícny a další předměty denní potřeby, dále stovky mincí od pražských grošů z doby Václava IV. a Vladislava Jagellonského, přes pruské tolary, ruské carské rubly až po prvorepublikové peníze.

„Pravděpodobně se jedná o pozůstatek stříbrnické dílny,“ řekla kurátorka muzea Pavla Státníková. Podle ní část předmětů zřejmě měla sloužit k dalšímu zpracování, samostatně by tak neměly vysokou cenu. „Sbírka je pro nás cenná jako celek, jako doklad historie stříbrnické dílny,“ dodala.

Majitel se nepřihlásil

Pracovníci muzea chtějí nyní sbírku zpracovat a zjistit více o původu dílny. Poté by mohly být předměty vystaveny, muzeum uvažuje i o sepsání publikace.

Předměty byly do skrýše v domě v Duškově ulici uloženy buď před druhou světovou válkou, nebo těsně po válce, tedy před rokem 1948. Podle některých odborníků by mohl být autorem předmětů pražský stříbrník a cizelér Josef Vokurka. Poklad byl po nalezení uložen v Muzeu hlavního města Prahy a byla vyvěšena výzva pro případné majitele. K pokladu se ale nikdo nepřihlásil, a tak připadl městu.

Reklama

Výběr článků

Načítám