Hlavní obsah

Nemravný Boeing

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať si liberální ekonomové říkají co chtějí, soudím, že existují zisky mravné a nemravné. Americká firma Boeing se v Česku napakuje nemravným ziskem.

Článek

Před šesti lety si u nás koupila za "hubičku" (necelou miliardu korun) menšinový podíl a většinový manažerský vliv v problémovém Aeru Vodochody. Byl ten nákup košer? Vodochody byly na huntě, na uzavření smlouvy silně tlačila americká administrativa a Boeing sliboval, že českou firmu dostane do černých čísel - to aspoň tvrdí někteří tehdejší ministři. Posuzujíce ten obchod v kontextu česko-americké vzájemnosti v roce 1998 (blížící se vstup do NATO), těžko můžeme tehdejší vládu vinit z "neuvěřitelné hlouposti", že pro Američany jednostranně výhodnou smlouvu podepsala. Pokud tedy z hlubiny času nevyplavou informace o nějakých provizích. Z přílišné důvěřivosti vůči americkým obchodníkům a státním úředníkům ji vinit můžeme, to ano, dnes, jsouce po bitvě generály.

Boeing dostal za šest let Aero do čísel červených, ať už z neschopnosti či záměrem. Vložená miliarda se mu vrátí i s úroky a my, daňoví poplatníci, zaplatíme přes devět miliard za zpětný nákup jeho podílu. Abychom zachránili českou výrobu letadel, pověst zavedené firmy, práci pro vysoce kvalifikované lidi. Firma Boeing si na náš účet udělala chytrý, chladnokrevný kšeft, udělala na nás úspěšný podraz.

Jak se vůbec může bránit malá země proti podobné "spolupráci" zavedených firem ze světové velmoci? Ze Strakovy akademie už zazněly hlasy, že je třeba reagovat citlivě vzhledem na bilaterální vztahy mezi USA a Českem. A USA nám jistě nebudou kompenzovat ztrátu z podrazu od firmy Boeing, i když se jejich administrativa svými přímluvami před šesti lety za ni v podstatě zaručila.

Jedinou obranou asi bude nazývat věci pravými jmény, a kdykoli budeme mluvit a psát o Boeingu, pak vždy o firmě, která neplní sliby. O firmě, která udělala na Aero Vodochody a české daňové poplatníky podraz. O firmě, pro jejíž manažery podání ruky nic neznamená. Nebudeme ostatně sami. Už loni byl Boeing americkými vyšetřovateli usvědčen, že nezákonně získal od konkurenta Lockheed Martin tajné dokumenty raketové techniky pro Pentagon. Případ druhý: pro získání kontraktu na dodávku tankovacích strojů pro americké letectvo neváhal Boeing zkorumpovat vysokou úřednici vojenských leteckých sil USA Darleen Druyunovou. Tož tak.

PRÁVO 17. února 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám