Hlavní obsah

Aktivisté vystěhovali lidská práva, ambasádu Běloruska obestavěli nábytkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před běloruskou ambasádou v pražské Troji protestovali v pondělí dopoledne zástupci sdružení Nesehnutí proti porušování lidských práv v Bělorusku. Na chodník před budovu velvyslanectví nastěhovali nábytek a plakáty s nápisem Bělorusko: lidská práva vystěhována. Pracovníci ambasády přivolali policii, tvrdili, že jim nábytek narušuje chod úřadu. Policie bude věc řešit zřejmě jako přestupek.

Foto: sdružení Nesehnutí

Happening před běloruskou ambasádou v Praze

Článek

Ze dvou dodávek zástupci sdružení vystěhovali křesla, skříně, televizi, lampu, kancelářské šanony i záchodovou mísu. Na nábytek a plot kolem ambasády rozvěsili plakáty žádající svobodu pro ochránce lidských práv Alese Bjaljackého z běloruské organizace Vjasna, který byl loni v srpnu zatčen a uvězněn. Na konci ledna mu byl údajně potvrzen trest 4,5 roku vězení a nařízena konfiskace majetku.

"Bělorusko se lidská práva snaží vystěhovat od okamžiku, kdy se do jeho čela postavil prezident Alexandr Lukašenko. Vězní a vystěhovává i samotné obránce občanských a lidských práv," komentovala happening Radka Vejrychová ze sdružení Nesehnutí.

Organizace Vjasna se zabývá pomocí obětem politických perzekucí v Bělorusku a monitoruje v zemi porušování volebního zákona při volbách. Vznikla v roce 1996, o sedm let později byla běloruským režimem zakázána.

Nejde o první protest

Pracovníci ambasády požadovali, aby organizátoři nábytek uklidili. Protože ale zástupci sdružení po akci z místa odjeli, zavolali na pomoc policii. Ta věc předala strážníkům s tím, že záležitost bude řešena zřejmě jako přestupek.

Za dodržování lidských práv a propuštění politických vězňů demonstrovaly před běloruskou ambasádou v Praze české nevládní organizace už v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám