Hlavní obsah

Zmatek kolem plzeňských práv: To tu ještě nebylo, kroutí hlavou rektorka

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Bez viditelného výsledku skončilo pondělní jednání špiček Západočeské univerzity a tamní právnické fakulty o dalším osudu plzeňských práv. Těm akreditační komise minulý týden neprodloužila akreditaci na klíčový magisterský obor. Škole tak reálně hrozí zánik.

Foto: Lada Pešková, ČTK

Vchod do budovy plzeňské právnické fakulty

Článek

„Další kroky nejsou jasné. Taková situace v České republice ještě nenastala,“ uvedla rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. „Požádala jsem o schůzku s ministrem školství, odpověď zatím nepřišla,“ podotkla rektorka, která navíc stále nemá v ruce oficiální verdikt komise.

Akademický senát univerzity se usnesl na tom, že je třeba analyzovat všechny možnosti dalšího postupu, a to zejména s ohledem na studenty fakulty. „Celou záležitost je třeba řešit komplexně a zodpovědně za celou univerzitu,“ stojí v prohlášení senátu.

Děkan: Situace na právech se lepší

Akreditační komise poukazuje mimo jiné na ožehavou personální situaci fakulty, ze které za předešlého děkana Květoslava Růžičky odešla řada renomovaných pedagogů. Podle současného děkana Jana Paulyho ale má škola 25 profesorů a docentů, kteří garantují jednotlivé obory. Na plný úvazek je sice zatím jen jeden, k počátku března jich však přibude dalších devět.

„Po loňských odchodech činily přepočtené plné úvazky profesorů a docentů jen 10,33, od března to bude 16,96,“ řekl Právu děkan. O této změně k lepšímu podle něj byla komise informována.

Magisterský obor studuje 1565 z celkem 1800 studentů fakulty. Přes tisíc studentů v prvních čtyřech ročnících by muselo přejít na jiné právnické fakulty, což zatím nevypadá příliš reálné. Ohroženo je i kolem sto padesáti účastníků bakalářských studií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám