Hlavní obsah

Hackeři z Anonymous zveřejnili osobní data tisíců členů ODS

• Aktualizováno
Právo, ČTK, luk

Hackeři sdružení pod názvem Anonymous získali osobní data o několika desítkách tisíc členů Občanské demokratické strany. Materiál následně rozeslali médiím. Jde o pokračování akce z minulého týdne, při níž se hackerům podařilo nabourat web ODS a umístit na něj prohlášení odmítající dohodu ACTA. Ta má podpořit vlastnictví autorských práv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS: Zbyněk Stanjura, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Pavel Kučera a Pavel Drobil

Článek

Seznam politiků ODS obsahuje téměř 30 000 jmen. Jsou v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty. Seznam obsahuje také data, kdy jednotliví členové do ODS vstoupili.

"Poučte se z rozhodnutí polského premiéra Donalda Tuska pozastavit ratifikaci smlouvy ACTA," uvádí Anonymous v prohlášení. Polsko přijetí paktu pozastavilo v pátek. Podle Tuska je potřeba obsah dohody více konzultovat.

Drobil: na seznamu jsou i bývalí členové ODS

ODS podle svého místopředsedy Pavla Drobila v současné době prověřuje, zda je útok hackerů skutečně tak rozsáhlý, jak tvrdí. „Bylo-li by to tak, tak je to vážný problém, který s největší pravděpodobností způsobila nějaká velká, sofistikovaná, organizovaná skupina,“ řekl Drobil Právu.

Místopředseda ODS zatím nechce mluvit o trestně právní stránce věci, nicméně důrazně varoval média před jakýmkoli nakládáním se zmíněnými daty. Počítačový systém občanských demokratů je podle Drobila standardně zabezpečený. Už několikrát se strana setkala s útoky hackerů, ale dosud nikdy nedošlo k úniku citlivých dat.

V databázi ODS přitom nejsou pouze aktuální členové, ale i lidé, kteří už stranu opustili. Ti se mohou cítit ještě více poškozeni, poznamenal Drobil.

Pokud chtěl někdo podle Drobila vyjádřit nesouhlas s politikou ODS v Evropském parlamentu, mohl to udělat kultivovaně. „Tohle je velmi závažný čin, který by neměl zůstat jenom tak bez jakýchkoli následků,“ dodal Drobil.

Hlavní manažer strany Jan Kočí doplnil, že budou-li údaje použity, strana podnikne právní  kroky. "Krádež některých osobních údajů členů ODS je daleko za hranou toho, pod čím si lze představit svobodné využívání internetu," dodal Kočí, podle něhož je tento krok důkazem, že hackerům nejde o diskusi, nýbrž o vydírání.

Hackeři vyčetli straně arogantní reakci

Hackeři napadli web ODS již ve čtvrtek. Tehdy změnili obsah titulní stránky, na níž umístili své logo a text namířený proti ACTA. Tvrdší formu útoků nyní zvolili v reakci na vyjádření mluvčího ODS, podle kterého byla změna úvodní stránky webu pro stranu dobrou reklamou. [celá zpráva]

"Vaše arogantní prohlášení, kterým se snažíte zakrýt vaši neschopnost zabezpečit si váš IT systém, nás motivovalo k dalšímu útoku. Jak chcete vést tuto zemi a zastupovat nás občany při správě věcí veřejných, když nejste schopni zvládnout tak elementární věc," uvedli hackeři.

Kontroverzní dohoda

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Dohoda začne v ČR platit, když ji ratifikuje parlament. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků.

Odpůrci smlouvě vyčítají, že omezí svobodu internetu. Kvůli jejímu znění již uspořádali několik demonstrací v ČR i ve světě. Další veliké protesty se chystají na tuto sobotu. Anonymous útočí kvůli kritice smlouvy ACTA na různé weby i v jiných zemích. Nejedná se o žádné oficiální a organizované sdružení lidí. Anonymous může být kdokoli, kdo se připojí k nějaké formě internetového aktivismu.

Reklama

Související články

Hackeři zablokovali stránky Sněmovny

Po úřadu české vlády napadli ve středu hackeři také internetové stránky Sněmovny. Zhruba od půl čtvrté jsou stránky zahlceny, takže nejsou téměř přístupné....

Výběr článků

Načítám