Hlavní obsah

Předdůchody se možná odloží, připustil Drábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvané předdůchody, které mají umožnit lidem odchod do předčasné penze za lepších podmínek než nyní, by se mohly zavést zřejmě až od roku 2014. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to připustil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Původně se počítalo s termínem od roku 2013.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Podle člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřího Rusnoka je původní termín nereálný, protože chybí potřebné zákony. Současný návrh vlády v pořadu kritizovali zástupci zaměstnavatelů i opozice.

Podle návrhu ministerstva financí (MF) by se předdůchody měly týkat pracovníků všech profesí. Mohly by je tedy využít nejen zaměstnanci z těžkých a namáhavých povolání, jak se původně předpokládalo. Možnost odejít do předdůchodu si budou muset podle Drábka vyjednat zaměstnanci se svým zaměstnavatelem v kolektivní smlouvě. Pokud by se ale nedohodli, nárok na předdůchod by neměli ani lidé v náročných povoláních, jako jsou horníci, dodal Drábek.

Populace stárne, připomněl zástupce podnikatelů

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Juříčka by ale měly být předdůchody omezeny jen na některé náročné profese. "Když na to budou mít nárok všichni, nula od nuly pojde," uvedl Juříček. Míní také, že by se věk odchodu do penze měl zvyšovat rychleji.

Podle nyní schváleného zákona by se měl dostat na 65 let po roce 2030. Juříček to považuje za nedostatečné. Uvedl, že podle demografických propočtů průměrný věk Čechů kolem roku 2030 překročí 46 let, proto by se do penze mělo chodit později.

Někdo by měl mít předdůchod povinný, tvrdí Škromach

Vládní návrh na zavedení předdůchodů kritizoval také místopředseda opoziční ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj by měly být předdůchody pro náročná povolání povinné.

Požádat o takzvaný předdůchod budou moci podle návrhu MF všichni lidé, kteří budou mít dostatečně našetřené peníze v doplňkovém penzijním spoření, tedy v transformovaném současném penzijním připojištění. Zaměstnavatelé mají svým zaměstnancům na předdůchody spořit. O předdůchod bude možné požádat nejdřív pět let před dosažením důchodového věku. Minimální předčasná penze má dosáhnout 30 procent průměrné měsíční mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám