Hlavní obsah

V arktických dnech slepice přestaly nést vejce

Právo, Rudolf Voleman

Silné arktické mrazy mimo jiné rovněž způsobily, že slepice přestaly nést vejce. Hospodáři v těchto dnech, kdy teploty klesají až pod minus třicet, nacházejí v kurnících jen několik vajec týdně. Slepice vydávají více než kdy jindy většinu energie na uchování tělesné teploty a na snášení vajec jim už pak žádná nezbývá.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Slepice v silných mrazech přestaly panu Konečnému z Počern u Karlových Varů nést vejce.

Článek

„Máme s otcem dvacet slepic, ale tak zhruba polovina jich teď nyní při silných mrazech vůbec nenese,“ uvedl klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové v Krušných horách, který v neděli naměřil minus 30,6 stupně pod nulou, což byly ten den nejvyšší mrazy v celé republice.

„Ke třicítce se vyšplhaly teploty rovněž v sobotu a přes minus třicet také v pátek v noci. To jsem za 36 let, co měřím, ještě nezažil, aby byly tak hluboké mrazy tři dny za sebou. V sobotu dokonce nestoupl teploměr přes den nad deset stupňů, takže jsme tady zažili arktický den,“ dodal meteorolog, který v těchto dnech pouští slepice z kurníku jen na několik desítek minut denně. „Slepice pořádně nenesou přesto, že je mám na noc v zateplené stodole, kde se teploty díky přitápění pohybují kolem deseti až patnácti stupňů nad nulou,“ posteskl si Kovařík.

Slepice nechtějí snášet vajíčka při extrémně nízkých teplotách ani rodině Konečných v Počernech u Karlových Varů. „Máme dvacet slepic, ale teď v těch mrazech seberu jen jedno nebo dvě vajíčka denně,“ prozradil Ladislav Konečný s tím, že jinak běžně slepice snesou deset až patnáct vajec.

„Přitom dostávají všechno, co potřebují. Tedy hlavně zrní, ale i krmné směsi, které je zásobují potřebnými minerály. Navíc jim dáváme zbytky z kuchyně,“ poznamenal. „Pod střechou v kurníku je složené seno, takže tam mají poměrně teplo. Ven je pouštím v silných mrazech až k polednímu, když začne trochu svítit sluníčko,“ konstatoval Konečný. „I tak je na nich vidět, jak se v té zimě krčí do vlastního peří a střídavě stojí kvůli chladu od zmrzlé hlíny na jedné a druhé noze,“ ukazoval.

Zima slepicím vadí

Spojitost mezi sníženou nosností slepic a sibiřskými mrazy Právu potvrdil pedagog ze Střední zemědělské školy v Dalovicích u Karlových Varů Ondřej Jurčík. „Veškerou energii nyní slepice spotřebovávají na udržení vlastního tělesného tepla, takže na snášení vajec jim žádná nezbývá,“ uvedl Jurčík. „Učíme to děti od druhého ročníku,“ dodal.

Jen dvě až tři vejce týdně sebere v těchto mrazech Lenka Kamlárová z Mírové u Chodova. „Měli jsme tady ráno mínus 23 stupňů,“ uvedla Kamlárová. Místo, aby jí slepice snášely vejce, tak prý po dvorku některé dokonce kvokají, protože chtějí vysedět kuřata, což je v této zimě naprosto unikátní.

Chovatelka z malé vesničky na Karlovarsku přitom nemůže použít při silných mrazech trik, který používali v takových situacích předci od nepaměti. Aby slepice snášely, strkali jim totiž hospodáři hlavy pod vodu. Ty pak přestaly kvokat a opět nesly vejce. Jenže to v mrazech prostě nejde, protože by slepice umrzly. „Když slepice jen kvokají a žerou, je lepší je uvařit k obědu,“ radila jí kamarádka, vystudovaná zootechnička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám