Hlavní obsah

Goebbels by proti vám pobledl, nařkl Škromach ministra ze lží o výplatě dávek

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) čelil v nedělních Otázkách Václava Moravce kritice za problémy s vyplácením dávek. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ministra osočil ze lži. Zatímco Drábek trvá na to, že systém i přes dílčí problémy funguje a dávky se podařilo v lednu vyplatit, Škromach jej přirovnal k nacistickému ministru propagandy Josephu Goebbelsovi a uvedl, že si Drábek zahrává se životy lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem

Článek

"Goebbels by proti vám pobledl ve vašem hlásání nepravd. Zahráváte si se životy a osudy lidí," uvedl emotivně Škromach, který se nesmířil s Drábkovou argumentací k výplatám dávek.

Ministr mimo jiné uvedl, že v únoru žádný kolaps nepřijde. O hrozbě hovoří zejména opozice, která poukazuje na to, že část dávek byla v lednu vyplacena v rámci starého systému a přechodem na nový systém se sesype.

Ministr zopakoval, že pokud někdo kvůli zmatku obdržel v lednu některou z dávek opakovaně, "má předplaceno" na další měsíc.

Škromach se pokusil předat ministrovi i reflexní vestu, kterou nosí nezaměstnaní pracující pro obec. Politici se totiž loni chtěli vsadit o to, zda bude systém fungovat. Drábek vestu Škromachovi vrátil s tím, že mu zakrývá podklady a dávky beztak byly vyplaceny.

Za přehmaty lidé postihováni nebudou

Jedním z diskutérů byl i odborový předák Josef Středula. Ten tlumočil požadavek, aby ministr garantoval, že za případné přehmaty způsobené nefunkčností aplikace, nebudou úředníci postihováni. Odbory by rovněž chtěly, aby oba systémy běžely souběžně.

Penalizaci řadových zaměstnanců Drábek vyloučil s tím, že odpovědnost za funkčnost leží na vedoucích pracovnících. Pracovníkům úřadů práce znovu poděkoval. Systémy podle něj zatím z části souběžně fungují. Nově přiznávané dávky jsou však již zanášeny do nového systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám