Hlavní obsah

Učil jste marxismus a dnes hájíte Havla, obořil se Bárta na Zaorálka

Novinky, jas
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta v neděli v Partii na Prima Family osočil místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, že zatímco dnes bojuje ve Sněmovně za uznání zásluh prezidenta Václava Havla, před listopadem 1989 učil marxismus a ničil lidi.

Vít Bárta versus Lubomír Zaorálek v televizní debatěVideo: Prima FTV

 
Článek

"Já jsem začal učit až v roce 1990," bránil se Zaorálek ataku, při němž Bárta nepustil nikoho ke slovu.

Politici dále diskutovali i o situaci na ministerstvu školství, kterému hrozí, že bude zastaven operační program za 53 miliard korun, Zaorálek dodal, že ministr Josef Dobeš (VV) se chová jako "chaotický hyperaktivní paša".

Bárta ministrovo působení obhajoval a připomněl, že Dobeš se zavázal problémy do dubna vyřešit. Pokud by se mu to nepovedlo, nabídl rezignaci. Napětí kolem dotací je podle Bárty do značné míry virtuální.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Bárta dal podle něj jasné slovo, že pokud se problémy nevyřeší, je připraven odstoupit. Že by se k tomuto kroku Dobeš odhodlal již v pondělí, na něž svolal mimořádnou tiskovou konferenci, Bárta nepotvrdil s tím, že nemá informace o tom, co ministr chystá.

Chcete vládnout s TOP 09, vmetl Bárta Zaorálkovi

Bárta obvinil zároveň  ČSSD, že si připravuje půdu pro budoucí spolupráci s TOP 09, což dokládal vstřícným postojem obou stran k evropskému paktu o rozpočtové stabilitě, k němuž se premiér Petr Nečas (ODS) odmítl připojit.

Zaorálek připustil, že TOP 09 je jako jediná strana vládní koalice schopna vnímat důležitost zapojení do tohoto paktu, nicméně odmítl, že by probíhaly jakékoliv námluvy mezi oběma stranami. "Máme zájem, aby tato vláda skončila," zdůraznil Zaorálek s tím, východiskem situace jsou podle něj pouze nové volby.

Zaorálek se pozastavoval nad postojem premiéra, který odmítl podepsat evropský pakt s poukazem na nevýhodnost pro ČR. Naše země je podle něj pro partnery nečitelná a dostane se na periferie, neboť nebude účastna podstatných jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Debata následně eskalovala do překřikování, které se moderátorovi Janu Punčochářovi podařilo přerušit až přechodem k dalšímu tématu, kterým byla situace kolem vyplácení dávek.

Na její kritice se Bárta se Zaorálkem shodli. Bárta sice nechtěl na rozdíl od Zaorálka hovořit o tom, že by měl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) kabinet opustit, nicméně dodal, že situaci je třeba řešit a Drábek by měl dát jasné slovo, kdy bude systém fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám