Hlavní obsah

O nadstandardy u lékařů zatím není velký zájem

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti si mohou od ledna připlatit na osmnáct nadstandardních výkonů. Jak se ale ukazuje, zatím o to nemají příliš velký zájem nebo o tom nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Připlácet je možné na odlehčené sádry, lepší nitrooční čočky a některá očkování. Pojišťovny hradí standardní péči. Pokud se pacient rozhodne pro nadstandard, hradí rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí.

Pokles zájmu zaznamenala například pražská Nemocnice Na Homolce. Zatímco loni v prvním čtvrtletí měsíčně chirurgická ambulance poskytovala jedenáct plastových sáder, letos v lednu dvě. Podobně je tomu i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Loni za celý rok zde plastových sáder poskytli 130, letos zatím tři.

Některé nemocnice teprve budou nadstandardy poskytovat. Všech osmnáct začne nabízet Nemocnice Na Bulovce už nyní v únoru. Podobně je tomu i v jiných nemocnicích.

Lékaři mají povinnost u výkonů, které jsou nadstandardní, nabídnout pacientovi i standard. Je pak na pacientovi, aby se rozhodl pro jednu z variant.

Reklama

Výběr článků

Načítám