Hlavní obsah

Zveřejňovat majetek elitních žalobců? Spíše ne

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za rok má začít fungovat speciální útvar žalobců pro boj s korupcí a terorismem. Justiční špičky v této souvislosti řeší ožehavou otázku, jak ošetřit transparentnost majetkových poměrů elitních žalobců.

Foto: Profimedia.cz

Článek

A zatím to vypadá, že široká veřejnost o finanční situaci úzkého týmu specialistů přehled na rozdíl od jejich nadřízeného mít nebude. Právě k takovému názoru se totiž podle svých slov kloní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Absolutně rozkryté a zveřejněné majetkové poměry vybraných žalobců by podle nich mohly sloužit například k vydírání.

„Ve světě se používají oba modely, tedy informování pouze vedoucích pracovníků i kompletní zveřejnění, ale osobně si myslím, že veřejnost by detaily z majetkových poměrů žalobců mít neměla,“ řekl Právu Pospíšil.

Zhruba 25členný speciální tým protikorupčních žalobců má řídit náměstek nejvyššího státního zástupce a právě ten by podle Zemana měl za průhlednost a „čistotu“ majetku svých podřízených ručit.

„Citlivé informace o poměrech státních zástupců by měly končit u něj,“ vzkázal Zeman přes svou mluvčí Helenu Markusovou s tím, že kompletní přehled o každé koruně těchto státních zástupců by měl mít i Národní bezpečnostní úřad, který uděluje bezpečnostní prověrky potřebné k přístupu k utajovaným informacím.

Speciální tým žalobců bude řešit nejzávažnější případy spojené s korupcí, hospodářskou kriminalitou nebo terorismem a transparentnost jejich majetkových poměrů je důležitá především v souvislosti s prevencí před uplácením, ale také kvůli možnému vydírání nebo rozkrytí skrytých osobních vazeb.

Milióny na byt jsou v pořádku

A podobný systém, s jakým se počítá u budoucího elitního týmu, funguje už nyní v rámci specializovaných odborů pro boj s korupcí na Vrchních státních zastupitelstvích v Praze a Olomouci.

Právě šéf pražského vrchního zastupitelství Stanislav Mečl v uplynulých dnech „podržel“ žalobkyni Petru Pavlánovou, která měla například v minulosti na starosti případy uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.

Ten v roce 2006 utekl za dosud nevyjasněných okolností z domovní prohlídky, které se Pavlánová coby dozorující státní zástupkyně účastnila.

Pavlánová si podle zjištění Práva koupila v roce 2009 byt v centru Prahy za necelých osm miliónů korun, přičemž z hypotéky hradila jen 2,3 miliónu. K původu zbylých 5,5 miliónu na dotaz Práva pouze uvedla, že jde o soukromé prostředky. „Nemám potřebu o nich mluvit s médii,“ konstatovala.

Detailnější informace si nicméně vyžádal Mečl a podle jeho slov žádné pochybnosti o legálním původu zmíněných peněz nejsou. „Vysvětlení dotyčné státní zástupkyně je pro mě dostačující,“ konstatoval pražský vrchní státní zástupce.

S tím, že odpovědnost za průhlednost majetku elitních žalobců má mít jejich bezprostřední nadřízený a nikoliv veřejnost, přitom souhlasí například i projektový vedoucí nevládní protikorupční organizace Transparency International Stanislav Beránek.

„On by měl být dostatečnou zárukou, že je majetek skutečně legální. Nevěřím, že by se z titulu své funkce spokojil ze strany svých podřízených s jakýmkoliv mlžením,“ řekl Právu.

Vznik specializovaného týmu protikorupčních žalobců má stát zhruba 106 miliónů korun a jeho členy má vybírat přímo nejvyšší státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám