Hlavní obsah

Česko a Švédsko vytvoří týmy, projednají delší nájem gripenů

Právo, roš

ČR a Švédsko vytvoří jednací týmy k překlenovacímu pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen pro české letectvo. Po pátečním rozhovoru se švédským ministrem obrany Stenem Tolgforsem v bruselském sídle NATO to na otázku Práva řekl šéf resortu obrany Alexandr Vondra.

Článek

„Informoval jsem ho o rozhodnutí vlády udělit mandát ministerstvu obrany k tomu začít vyjednávat se Švédskem o překlenovacím řešení formou případného prodloužení provozování letounů Jas-39 Gripen,“ řekl Vondra.

Ministři se setkali na okraj schůzky NATO a partnerů pouhé dva dny potom, co vláda ČR rozhodla, že se stíhacího letectva nevzdá. Smlouva o pronájmu gripenů vyprší v roce 2015.

Vondra nicméně švédského ministra upozornil, že „to neznamená žádné rozhodnutí, všechny možnosti zůstávají otevřené, ale Švédsko má nyní jakousi exkluzivitu od české strany“. Upřesnil, že řeč nebude o nových strojích, nýbrž o stávajících 14 stíhačkách.

„Máme na to čtyři měsíce – připomínám, že jednání s Maďarskem byla dvouměsíční, čili je to dostatečně dlouhá doba. Dohodli jsme se, že si určíme vyjednávací tým během února a pustíme se do jednání. On mě informoval, že švédská strana je připravena.“

Vondra: Klíčové jsou úspory

Na otázku Práva ministr upřesnil, že si se švédským ministrem vymění složení týmů, a součástí toho bude i harmonogram jednání. „Je to příliš čerstvé,“ doplnil.

„Řekl jsem švédskému kolegovi, že ekonomické hledisko, jinými slovy úspory jsou pro českou stranu naprosto klíčové. Vyslovil se, že budou určitě připraveni na to, hledat řešení, která by mohla být pro českou stranu uspokojivá,“ dodal ministr Vondra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám