Hlavní obsah

Školství hrozí ztráta 53 miliard, VV za Dobešem stojí

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Evropská komise pohrozila podle informací Práva Česku, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z toho má naše školství možnost získat 53 miliard korun. Věci veřejné nicméně o výměně ministra školství Josefa Dobeše neuvažují a nepochybují, že situaci zvládne. Ministr sám si už dříve dal tříměsíční termín na vyřešení, jinak odejde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem školství Josefem Dobešem

Článek

Pokud by ke katastrofickému scénáři, tedy zastavení programu, skutečně došlo, již rozjeté miliardové a stamiliónové projekty, jakými jsou třeba státní maturity, reforma vysokých škol, zavedení školného a mnohé další, by musely být uhrazeny pouze z veřejných financí, tedy z peněz daňových poplatníků. Smlouvy s dodavateli služeb jsou totiž již dávno podepsány.

Pro státní kasu by to byla v době ekonomické krize, kdy není ani na platy učitelů, ani pomůcky, citelná rána. Přitom Dobeš i přechozí ministři školství se vždy odvolávali na to, že eurodotace českým školám, naposledy vysokým, pomohou z finančních problémů.

Nečas pozval ministra na kobereček

Vše funguje tak, že projekty jsou nejprve uhrazeny ze státního rozpočtu a potom zpětně proplaceny z Bruselu. Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek potvrdil, že hrozba zastavení programu skutečně existuje. Ihned se proto sešel s ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

„Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu opravdu hrozí,“ uvedl pro ČTK premiér.

Dobeš dal hlavu na špalek, přiznala Klasnová

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová Právu řekla: „Problémy v tomto operačním programu se táhnou celé roky. Nejdou přímo na hlavu pana ministra Dobeše. Došlo k různým pochybením. Samozřejmě problémy s čerpáním evropských dotací jsou i v jiných rezortech.“

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Klasnová nicméně dodala, že Dobeš dal hlavu na špalek. „Je pravda, že sám řekl, že situaci napraví do začátku dubna. Jsme si toho vědomi. Věřím, že kdyby k nápravě nedošlo, tak se pan ministr zachová jako chlap.“

O případném nástupci Dobeše z řad Věcí veřejných je podle Klasnové ale zcela předčasné hovořit. „To mi připadá opravdu jako velice hypotetické. Vím, že na školství již začala náprava, a jsem přesvědčena, že to pan ministr zvládne.“

Zvládne to, tvrdí John

Podle předsedy VV Radka Johna o Dobešově výměně ve straně zatím neuvažují. "Pan ministr  Dobeš mě ujistil, že problémy do určené doby zvládne a do té doby o tom nebudeme spekulovat," uvedl John.

Ani poslanec VV Viktor Paggio zatím nevidí důvod, proč Dobeše odvolávat. "Pan ministr má moji podporu. Problémy z dřívějších let jdou kompletně za panem (Janem) Vitulou z TOP 09, jestli jsou tam nové problémy, tak se o tom musíme ve straně pobavit," řekl Právu Paggio.

TOP 09: Je to celoevropská ostuda

Koaliční TOP 09 se do Dobeše opět ostře obula. Podle šéfa jejího poslaneckého klubu Petra Gazdíka ministr za svého úřadování udělal takové kroky, že Evropská komise nyní nemůže jednat jinak. „Je to celoevropská ostuda,“ řekl Gazdík. Dodal, že je na Nečasovi, zda z věci vyvodí i další závěry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Nový mluvčí školství Radek Melichar, jenž byl do funkce uveden tento čtvrtek, se v pátek snažil situaci uklidnit slovy: „Vedení ministerstva školství v tuto chvíli nemá informaci o tom, že by dorazil dopis o pozastavení programu.“

Doplnil, že ministerstvo je při jeho správě partnerem Evropské komise a mělo by mít oficiální informace jako první. „Pokud pan premiér má nějaký takový dopis, tak je to nestandardní,“ poznamenal.

Programové období končí v roce 2014 a projekty v hodnotě 27 miliard korun zatím vůbec nebyly v rezortu školství vypsány.

Vicenová: Finanční zdroje jsou ohroženy

I česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová řekla v pátek týdeníku Euro, že „využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo“. „Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu,“ podotkla.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by měli Nečas a Dobeš přestat veřejnosti lhát. O skutečné situaci by měla podle něj být informována i Sněmovna. Opozice už požádala o svolání mimořádné schůze.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že audit Evropské komise odhalil chyby v kontrole zadávání veřejných zakázek v operačním programu. Komise také pozastavila vyplácení dotací v tomto programu ve výši 1,2 miliardy korun. Dobeš dal Dobešovi tři měsíce na nápravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám