Hlavní obsah

Přece nepodepíšu něco, co přede mnou leží pět minut, vysvětlil Nečas české NE

Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek zveřejnil neoficiální překlad smlouvy o fiskální unii, k jejímuž podpisu se Česká republika spolu s Velkou Británií na pondělním summitu odmítla zavázat. Shrnul i důvody, proč s touto podobou textu nesouhlasí. V pátek o tom informoval mluvčí kabinetu Jan Osúch.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiérovi vedle obsahu vadí i samotný způsob schvalování dokumentu, který se rodil přímo na jednáních Evropských rad, a tam o něm politici hlasovali bez toho, aby mohl být analyzován a zhodnocen.

"Tímto způsobem se zkrátka nejedná a Česká republika pod mým vedením se nenechá vmanévrovat k takto zásadním rozhodnutím za podivných podmínek, při jednání kroužku několika evropských lídrů, na základě dokumentu, který v konečné podobě leží přede mnou pět minut," dodal premiér s tím, že bez zplnomocnění prezidentem a vyjádření obou komor parlamentu nemůže dokument podepsat.

České straně se nezamlouvá ani to, že nečlenské země eurozóny mají mít na eurosummitech toliko omezenou účast. Podle premiéra by měly být nečlenové eurozóny, kteří aspirují na vstup, automaticky zváni na veškerá jednání.

Naše pozice je výhodná, tvrdí premiér

Nečas zdůraznil, že česká pozice je výhodná pro další rozhodování a poskytuje nemalý manévrovací prostor. "Z hlediska nečlenů eurozóny jsme tak společně s Dánskem, Švédskem a Spojeným královstvím v situaci, jež nám umožňuje relativně značnou volnost rozhodování," konstatoval s poukazem na to, že na rozdíl od dalších států středoevropského regionu nečerpáme peníze od Mezinárodního měnového fondu (MMF), ani nemáme přislíbenou pomoc.

"S ohledem na to, že navíc celá smlouva není účinným příspěvkem k vyřešení krize v eurozóně, který by ospravedlňoval s ní spojené přenosy pravomocí, nemohl jsem s klidným svědomím za Českou republiku souhlasit,“ uzavřel Nečas, podle něhož je nicméně pozitivní, že smlouva je i do budoucna otevřena k podpisu pro všechny členské státy EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám