Hlavní obsah

Vláda dostala vysvědčení za boj s korupcí, dominují trojky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nevládní protikorupční organizace vystavily kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) vysvědčení za boj proti korupci. Známky vláda obdržela ve 12 "předmětech" jako kvalita úřadů, veřejné zakázky, přístup k informacím či tvorba zákonů. Pětku dostal kabinet za přístup k informacím, v dalších kolonkách byly známky mezi chvalitebnou dvojkou a uspokojivou čtyřkou.

Foto: Otevrete.cz

Vysvědčení, které vládě vystavily protikorupční organizace

Článek

Zástupci organizací zdůraznili, že vysvědčení není hodnocením aktuálního stavu, ale posunu, která vláda v daných oblastech docílila.

Kabinet sice v navrhovaných změnách učinil pozitivní kroky v rámci justice nebo omezení lobbingu, selhala ale v omezení svobodného přístupu k informacím. Garanti hodnocení jí v této oblasti vytýkají, že pokud by vstoupily současné návrhy změn v platnost, přístup veřejnosti k informacím se naopak zhorší.

Foto: Otevrete.cz

Vysvědčení, které vládě vystavily protikorupční organizace

Podle zapojených organizací chybí vládní protikorupční strategii především stanovení jasných priorit. "Úředníci a experti tak pracují na desítkách druhořadých věcí, místo aby soustředili všechny síly na rychlou přípravu klíčových opatření," tvrdí Transparency International, Oživení, Otevřená společnost, Ekologický právní servis a Zelený kruh, které se do projektu zapojily.

Za vládu převzala vysvědčení vicepremiérka Karolína Peake (VV), která je předsedkyní Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám