Hlavní obsah

Léčebné konopí by mělo být za symbolickou cenu

Právo, Oldřich Danda

Nejpozději od příštího ledna si budou moci čeští nemocní pořídit léčebné konopí, aniž by se museli bát trestního stíhání. Návrhem zákona, který by měl léčebné konopí legalizovat, by se měla příští měsíc začít zabývat Sněmovna. Šance na přijetí je vysoká, protože pod návrhem jsou podepsáni poslanci ze všech parlamentních stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na konferenci k legalizaci konopí pro léčebné účely

Článek

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by cena konopí, které si budou moci pacienti v lékárnách pořídit, měla být nulová nebo symbolická, a to díky úhradě ze zdravotního pojištění. „Cena musí být nižší než na černém trhu, aby bylo pro pacienty výhodnější být součástí legálního systému,“ uvedl ve čtvrtek Vobořil na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Konopí by měly pěstovat tři až deset českých farem, které budou muset získat licenci. Tu bude udělovat Státní ústav pro kontrolu léčiv, který bude zároveň konopí vykupovat, kontrolovat jeho kvalitu a také, zda farmy konopí nedodávají na černý trh.

Podle děkana 1. lékařské fakulty Tomáše Zimy, který předsedal přípravné komisi, lze marihuanu používat hlavně na zmírnění projevů nemocí, jako je bolest u nemocných rakovinou nebo AIDS. Rostliny pomáhají lidem s Parkinsonovou nemocí či s roztroušenou sklerózou, odstraňují také nechutenství.

V Izraeli mají skvělé výsledky

Odborníci očekávají, že pokud zákon projde, sníží to míru samopěstování pro léčebné účely, které je v Česku hodně rozšířené. Lidé s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou nemocí či nechutenstvím nemají zatím jinou možnost. Na trhu je možné zatím získat pouze konopný sprej pod značkou Sativex, ale měsíční dávka stojí dvanáct tisíc korun.

Pod státním dohledem pěstují konopí například v Izraeli. Podle profesora hebrejské univerzity Lumíra Hanuše, který zkoumá účinky konopí již 40 let, mají v Izraeli skvělé výsledky i v boji proti rakovině. Proto doporučuje, aby i v Česku lidé nechali pěstování a léčbu na odbornících a lékařích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám