Hlavní obsah

V Česku loni přibylo 153 pacientů s HIV, jde o třetí nejvyšší nárůst v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice loni přibylo 153 osob nakažených virem HIV. Podle lékařů je to třetí nejvyšší nárůst od roku 1985, kdy začalo plošné testování. U 20 lidí byla zjištěna nemoc AIDS, která loni připravila o život devět osob. Další čtyři nakažení zemřeli z jiných důvodů. O statistice ve čtvrtek informoval vedoucí národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu Vratislav Němeček.

Foto: Profimedia.cz

Napadení zdravé tkáně virem HIV

Článek

Nejčastěji se lidé nakazili při sexu. Bylo to 87 procent pacientů. Mezi loňskými 153 případy je 139 mužů a 14 žen. Tři čtvrtiny všech nových infikovaných tvořili muži, kteří měli sex s muži. Z jehel při užívání drog se nakazilo sedm mužů.

Za víc než 26 let testování odborníci v Česku potvrdili nákazu virem HIV u 1675 lidí. Tuto diagnózu sdělili 1368 mužům a 307 ženám. U 341 pacientů nemoc AIDS už propukla. Celkem 253 lidí zemřelo. "Ve stadiu AIDS bylo 178 úmrtí a 75 mělo jinou příčinu," upřesnil Němeček.

Foto: ČTK

Podle něj počet nových pacientů s virem HIV v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. Zatímco v roce 2002 evidovali lékaři 50 případů, předloni jich bylo už 180. Loni se čísla vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy testy odhalily 156 nových nákaz. Loňských 153 nových pacientů představuje "třetí nejvyšší roční záchyt ve sledování infekce HIV od roku 1985", uvedl Němeček.

Pokles počtu nových případů není na obzoru

Kolísání počtu případů je i v některých dalších evropských zemích. Dokládají to údaje Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. "Nicméně celkově nejsou doklady o poklesu přenosu HIV v Evropě," dodal šéf laboratoře.

Podle neziskových organizací a expertů je nutné i přes mírné zlepšení stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit. Loňský pokles počtu zjištěných nákaz virem HIV podle tajemníka České společnosti AIDS pomoc rozhodně není důvodem k polevení v boji proti nemoci. "Nevyhráli jsme ani bitvu, natož válku," uvedl Hlavatý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám