Hlavní obsah

Třeskutý mráz zastavuje vlaky, v Jizerských horách bylo minus 31

Aktualizováno

Silný mráz opět způsobil komplikace na železnici na řadě míst v Česku, poruchy jsou hlavně v pražském uzlu. Některé spoje ani nemohly vyjet z depa. Mrazy na některých místech dokonce přepsaly rekordy. Vůbec nejchladněji bylo v Jizerských horách na Velké jizerské louce, kde bylo ráno naměřeno minus 31,1 stupně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Teplota na Velké Jizerské louce u osady Jizerka se pod minus 30 stupňů dostala ve čtvrtek po šesté hodině ranní, informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Rekordní zápisy byly vesměs nižší. V Krnově k přepsání historických tabulek stačilo minus 19,8 stupně Celsia, v Šumperku minus 24,2 stupně a v Jeseníku minus 25,9 stupně. V Adršpachu bylo rekordních minus 28,4 stupně, jak ale Dvořák připomněl, teploty se zde měří teprve sedm let.

Problémy na železnici

Provoz na železnici v hlavním městě byl po necelých třech hodinách částečně obnoven, takže hlavní ranní problém v železniční dopravě byl podle mluvčího drah Radka Joklíka odstraněn. I tak se podle webu Českých drah bude provoz ještě několik hodin stabilizovat a jsou možná zpoždění.

Počasí komplikovalo dopravu i jinde. Problémy přetrvávaly například na trase Radotín-Dobřichovice a dál. "Zatím se tam jezdí jednokolejně, ale mohou vznikat zpoždění až 30 minut. Některé osobní vlaky musely být odřeknuty v části trasy," uvedl mluvčí.

Některé osobní vlaky nebyly vypraveny na trase z pražského hlavního nádraží do Strančic ve středních Čechách. Náhradní autobusy jezdily kvůli poruše vozidla mezi Zaječím a Hodonínem v Jihomoravském kraji. V tomtéž kraji technická závada podle webu drah zkomplikovala železniční dopravu v úseku Mikulov na Moravě - Valtice.

Problémy v Bohušovicích

Po jedné koleji budou zřejmě do neděle jezdit vlaky na trati 090 z Prahy do Děčína. Střední díl jedné z výhybek, takzvaná srdcovka, praskla ve středu v Bohušovicích nad Ohří na Litoměřicku. Závada nemá vliv na provoz. Zpoždění vlaků je nejvýše 15 minut. Problémy s praskáním výhybek a zpožděním spojů jinde v Ústeckém kraji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ani České dráhy nezaznamenaly.

Technická závada zablokovala dopravu na jedné koleji ve středu kolem 13:20. "Skutečně to bylo mrazem, praskla srdcovka. Pracuje se na její výměně," řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. "Srdcovka je část, která se dělá na míru, proto bude výměna trvat déle, závadu odstraníme nejpozději do 5. února," uvedl Halla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám