Hlavní obsah

Anonymous v noci ovládli internetové stránky ODS, stranu to potěšilo

• Aktualizováno
Novinky, Jakub Kynčl

Hackeři z hnutí Anonymous ovládli v noci ze středy na čtvrtek internetové stránky Občanské demokratické strany (ODS). Na stránky umístili vyjádření odsuzující mezinárodní dohodu o ochraně duševního vlastnictví ACTA. Sami Anonymous o tom informovali média e-mailem krátce po třetí hodině ranní. Strana v reakci uvedla, že jde o dobrou reklamu.

Foto: Novinky

Stránky ODS v noci ovládli hackeři hnutí Anonymous.

Článek

Po úřadu české vlády a Sněmovně přišly v noci ze středy na čtvrtek na řadu i internetové stránky ODS, na které Anonymous umístili výzvu odsuzující dohodu ACTA společně s výzvou českým politikům, médiím a prezidentovi.

Po deváté hodině ranní už stránky občanských demokratů fungovaly.

Ve čtvrtek ráno ODS vydala tiskové prohlášení, v němž uvedla, že lepší reklamu si ve volebním roce nemohla přát.

"Návštěvnost webu ODS se dnes ráno zvýšila řádově o stovky procent. Ceníme si také toho, že si pro svůj útok vybralo hnutí Anonymous z webů českých politických stran pouze stránky ODS," uvedl mluvčí Tomáš Bartovský.

Náš web je standardně dobře zabezpečen. Už jsme čelili řadě útoků.
Tomáš Bartovský, mluvčí ODS

Anonymous sice nechali na stránkách ODS možnost pokračovat přímo na samotné stránky strany, ty ale v noci, pravděpodobně vlivem útoku, fungovaly jen extrémně pomalu a nespolehlivě.

Hackeři na stránkách ODS mimo jiné vyzvali prezidenta ČR Václava Klause, aby obdobně jako v minulosti ukázal, že se řídí vlastním úsudkem i svědomím a uvědomil si, že zmocněním zástupce ČR k podpisu smlouvy ACTA vyjadřuje svůj souhlas s omezením práv a svobod občanů České Republiky.

Anonymous se ve svém vyjádření neopomněli jízlivě vyjádřit k zabezpečení internetových stránek ODS, když citovali tvrzení mluvčího ODS Bartovského, že je web ODS standardně dobře zabezpečen a čelil již řadě útoků.

Úspěšný útok sami ohlásili

Novinky na útok upozornil noční e-mail, ve kterém autor, podepsaný jako Anonymous, napsal: "Právě v tuto chvíli jsme ovládli web ODS, najdete tam naše vyjádření."

Co je dohoda ACTA

Mezinárodní smlouva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů, elektroniky či jiné formy podloudné výroby. Podle hackerského hnutí Anonymous se však snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu.

Iniciátory dohody byly v roce 2006 Japonsko a USA, světově nejvýznamnější držitelé práv k duševnímu vlastnictví. Doposud se k dohodě připojily například USA, Japonsko, Austrálie nebo Jižní Korea. Dne 26. ledna ji v Tokiu podepsalo 22 členů Evropské unie včetně Česka. Dohoda je otevřena k podpisu do 1. května 2013. (far, ČTK)

E-mailová zpráva od hackerů dále upozorňovala na protestní happeningy proti smlouvě ACTA. V Praze, Českých Budějovicích a Šumperku se má konat už ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám