Hlavní obsah

Komunisté dají své vlastní firmě 10 miliónů na volební kampaň

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté, kteří nedávno museli uhradit kvůli prohranému soudnímu sporu 59 miliónů korun, si přihráli „malou domů“. Kampaň pro podzimní krajské a senátní volby zadali společnosti Futura, kterou ovšem KSČM vlastní. Strana uhradí své firmě za předvolební propagaci 10 miliónů korun včetně DPH.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci KSČM ve Sněmovně, vpravo dole šéf strany Vojtěch Filip

Článek

Futura, která je vydavatelem stranického deníku Haló noviny, se stala generálním dodavatelem kampaně. KSČM je hlavním akcionářem společnosti. O uzavření příslušné smlouvy informoval podle zjištění Práva minulý týden v úterý na jednání volebního štábu šéf komunistů Vojtěch Filip.

„ÚV KSČM uzavřel podle rozhodnutí VV ÚV KSČM smlouvu o zajištění volební kampaně s generálním dodavatelem. Tím je akciová společnost Futura, a. s. To znamená, že Futura bude zajišťovat volby jako celek,“ prohlásil Filip.

Futura podle něj po podepsání smlouvy vyhlásila výběrové řízení na zajištění věcí, které nejsou předmětem její činnosti.

Z celkové částky deseti miliónů poputují například na grafiku, centrální heslo nebo fotografie dva milióny, na tiskařské práce, balení a dopravu materiálů práce milión a půl.

Na reklamu v Haló novinách, označených jako „náš tisk“, půjde také milión a půl, na propagaci v „cizím celostátním tisku“ stejná suma.

Filip: Prezentace je bída s nouzí

Právě prezentace v médiích komunisty trápí. „Když jsme si vyhodnotili vystoupení našich krajských zastupitelů a zastupitelů statutárních měst, tak musím říct, promiňte mi, to je bída s nouzí. Existuje pár lidí, kteří se někde prezentují, o zbytku není slyšet,“ řekl Filip na poradě volebního štábu.

Jedním ze záměrů volební propagace je představit KSČM jako „plnohodnotný radikálně levicově orientovaný subjekt“. Cílovými skupinami jsou podle materiálu z dílny Futury mj. mladí lidé „poznávající způsob života soudobého kapitalismu v rodinách, škole“ a „střední a starší generace, skupina voličů se zkušenostmi ze socialismu“.

KSČM zkomplikovala situaci prosincová rezignace místopředsedy Milana Bičíka, který měl přípravu voleb na starosti. Strana problém vyřešila rozdělením jeho kompetencí mezi Filipa, místopředsedu Stanislava Grospiče a jeho kolegyni Miloslavu Vostrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám