Hlavní obsah

TOP 09 brání Schwarzenbergovu ironii v "romské otázce"

Právo, ada

Ostrá slova prezidenta Václava Klause vůči Karlu Schwarzenbergovi ve včerejším Právu nenechala v klidu TOP 09. Zatímco šéf strany a české diplomacie je v Izraeli, topka se v tiskové zprávě ohradila vůči Klausově kritice. Prezident Schwarzenberga zkritizoval za věty, „které – na rozdíl od postoje premiéra Nečase v Bruselu – Českou republiku skutečně poškozují“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavy TOP 09: ministr financí Miroslav Kalousek a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

Klaus podle svých slov Schwarzenbergovi „nepromíjí“ slova, jimiž podpořil údajný výrok podnikatele Tomia Okamury, že je zajímavá myšlenka konečného řešení cikánské otázky a vystěhování Romů do zvláštního státu. [celá zpráva]

Centrála TOP 09 se pustila do obrany svého šéfa TOP 09 zprávou, podle níž „je známo, že Karel Schwarzenberg se o romskou problematiku zajímal od 80. let a stále je s romskými představiteli v kontaktu“.

Když ministr v televizi Prima přitakával na citaci údajných Okamurových slov, šlo prý o ironické vyjádření, což podle prohlášení bylo divákům v kontextu diskuse, tónu hlasu a mimiky zřetelné, byť to v přepisu slov tak jasné být nemusí.

„Je ale naprosto absurdní podsouvat Karlu Schwarzenbergovi xenofobní nebo rasistické názory. Kdo zná jeho osobnost, život a jeho názory, nemůže vůbec zapochybovat,“ uvedla TOP 09.

Okamura: Prezident podlehl lži

A brání se i Okamura, který podle svých slov nikdy nedoporučoval vytvoření zvláštního státu pro Romy. „Já osobně jsem nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu, ani nerozvíjel, ani nepropagoval – jen jsem napsal, že není extremistická,“ uvedl Okamura ve svém prohlášení. Prezident prý podlehl lži. [celá zpráva]

Klaus citoval Schwarzenbergova slova „pokud pan Okamura ví místo na světě, které by bylo dobrovolně postoupeno, aby to byl životaschopný stát, tak to je zajímavá myšlenka“.

Pak se v pořadu ministr zmínil o tom, že USA ze špatného svědomí v 19. století odsunuli část černých otroků, pro které vybudovali stát Libérie, s čímž jsou dodnes potíže. On a moderátorka se pak už jen krátce zmínili o nacistech, kteří vymysleli a uskutečňovali konečné řešení židovské otázky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám