Hlavní obsah

Plzeňská práva jdou ke dnu, nedostala klíčovou akreditaci

• Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Plzeňským právům zvoní hrana. Akreditační komise rozhodla, že neprodlouží akreditaci na klíčový magisterský obor, pouze ji prodlouží do konce října.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Akreditační komise ministerstva školství v čele s předsedkyní Vladimírou Dvořákovou (vlevo)

Článek

„Prakticky to znamená, že plzeňská právnická fakulta končí,“ řekla Právu předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

„Jsem naprosto v šoku,“ reagoval na zprávu nový děkan fakulty Jan Pauly. „Kladu si otázky, co za tím může být,“ podotkl.

Dvořáková verdikt komise nijak nekomentovala. „Nesplňují podmínky pro magisterské studium,“ uvedla pouze Dvořáková. To děkan zásadně odmítá: „Všechny požadavky akreditační komise, které vznesla loni v červnu, jsme splnili a žádné její rozhodnutí mne nepřesvědčí o opaku.“

Fakulta ani studenti si to nezaslouží, stěžuje si děkan

Podle děkana si zaměstnanci fakulty podobný krok nezaslouží. „A už vůbec ne našich osmnáct set studentů,“ zdůraznil Pauly.

Pokud fakulta skutečně skončí, musí jim univerzita ze zákona umožnit pokračování studia jinde. „Co když je ale ostatní tři právnické fakulty nebudou chtít přijmout, co se stane pak? A doporučovat jim přechod na soukromé školy, to bych bral téměř jako porušení smlouvy, kterou s námi mají,“ podotkl děkan a dodal: „Uděláme všechny kroky k tomu, abychom fakultu zachovali.“

Pospíšil: Potvrzují se moje slova

Rozhodnutí akreditační komise je poslední hřebíček do rakve školy, kterou neblaze proslavily aféry s rychlostudenty. Ty naplno propukly v září 2009. Fakultu pak převzal reformní děkan Jiří Pospíšil. Jeho nástupcem se stal v říjnu roku 2010 Květoslav Růžička. Za jeho působení školu opustila řada učitelů v čele s renomovaným odborníkem a tvůrcem občanského zákoníku Karlem Eliášem, což Pospíšil, který byl později i vyškrtnut z vědecké rady fakulty, opakovaně kritizoval.

„Potvrzují se moje slova, že rozdělení fakulty na dvě křídla nepřinese nic dobrého,“ konstatoval nyní Pospíšil.

„Kdyby škola pokračovala v mnou nastolených reformách, kdyby se děkan Růžička dokázal dohodnout s profesorem Eliášem, mohla dnes plzeňská práva prosperovat. To, že došlo na moje slova, mne ale rozhodně nijak netěší. Naopak, velmi mě to mrzí,“ dodal Pospíšil, který tuto školu kdysi sám absolvoval.

Růžička na funkci rezignoval před Vánocemi na vlastní žádost ze zdravotních důvodů, a to poté, co předtím na několik dní koncem listopadu záhadně zmizel. Jan Pauly byl zvolen děkanem teprve před několika dny - 23. ledna. Tehdy se k blížícímu rozhodnutí o akreditacích vyjádřil jednoznačně: „Nedovedu si představit, že by to nedopadlo dobře.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám