Hlavní obsah

Praha 1 se nechce vzdát klobás na Václavském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snaha hlavního města vykázat z Václavského náměstí kiosky a stánky narazila u radnice první městské části. Praha 1 odmítá, aby z náměstí zmizely klobásy. Magistrát chce stánky do konce roku zrušit a do budoucna nahradit nižším počtem unifikovaných kiosků. Místo by měli mít prodejci novin, květin či pečiva. O prodeji pochutin typu klobás město ještě nerozhodlo. O postoji Prahy 1 informoval ve středu starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nechci jít do konfliktu s radními (hlavního města). Nedomnívám se ale, že by zrušení buřtů Praha 1 podpořila. Buřty na Václavák patří," řekl Lomecký. Dodal, že i když nejsou zapsány na seznamu kulturního dědictví, on je za národní kulturní dědictví považuje.

Podle Lomeckého plán změnit stánky na náměstí vyplývá z architektonické studie, kterou podpořilo vedení města i městské části. Místo dosavadních stánků, které jsou vedeny jako provizorní, by v budoucnu měly vzniknout kamenné obchůdky splňující všechny hygienické podmínky. [celá zpráva]

Stánky jsou na náměstí od dob první republiky

Majitelem nových stánků bude magistrát, který tak bude mít větší kontrolu nad prodávaným zbožím, řekla radní hlavního města Aleksandra Udženija (ODS). Zmizet by z nich měl například alkohol.

Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit již zhruba před pěti lety. Záměr magistrátu ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. V souvislosti s tím pak vedení města svůj postoj přehodnotilo a navrhlo, aby se pouze snížil počet stánků a omezil jejich sortiment.

Tradice pouličního prodeje občerstvení na Václavském náměstí vznikla už za první republiky, tehdy se párky, kaštany a zmrzlina prodávaly z pojízdných vozíků. Po druhé světové válce se prodej občerstvení soustředil do dvou až čtyř pevných stánků. Jejich počet výrazně vzrostl v 90. letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám