Hlavní obsah

Mrazy poleví zřejmě už příští týden, meteorologové i příroda čekají oblevu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, které nyní svírá prakticky celou Evropu, by mohlo skončit již příští týden. Navzdory původním předpovědím, že by velmi chladno mohlo být až do poloviny února, by teplejší vzduch z Atlantiku mohl přinést oteplení již dříve.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka by se teploty mohly dostat nad nulu již příští středu. Pro blízké oteplení napovídají i změny v přírodě.

"Orientačně si už teď můžeme naznačit, že mohutná ruská tlaková výše se začne pozvolna přeměňovat v pás vysokého tlaku napříč Evropou a posune se poněkud na jih, čímž po jejím severním okraji v příštím týdnu začne do střední Evropy pronikat teplejší atlantický vzduch," uvedl Dvořák. Před tím by se mohlo objevit i slabé sněžení.

"Výstupy matematického modelování počasí už v úterý naznačovaly jisté zmírnění tuhých mrazů na přelomu první a druhé únorové dekády, novější výstupy modelů oteplení ještě více časově přibližují," osvětlil mluvčí důvody upřesněné předpovědi.

Dvořák přidal i "nevědecký" poznatek, že na mnoha místech republiky začínají intenzivně štěbetat ptáci. "Osobně s tím mám tu (vědecky nepotvrzenou) zkušenost, že je to skoro jistá předzvěst teplejšího počasí," dodal optimisticky.

ČHMÚ bude střednědobou předpověď dále upřesňovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám