Hlavní obsah

O stíhání manažerů MUS v Česku se rozhodne do května

Právo, Radim Vaculík
Praha

Vrchní státní zástupce v Praze Stanislav Mečl chce, aby nejpozději do konce května padlo meritorní rozhodnutí v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) z konce devadesátých let. Tedy aby policisté podezřelé bývalé manažery MUS buďto obvinili, nebo věc už počtvrté za posledních čtrnáct let odložili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Článek

Případ vyšetřovaly i švýcarské úřady, kterým se na rozdíl od českých kolegů minulý rok podařilo dostat do stadia obžaloby českých manažerů, které podezírají z praní špinavých peněz a jiných hospodářských trestných činů.

„Mým cílem je, aby ještě v rámci mého mandátu (do 31. května, pozn. redakce) se v té věci rozhodlo, doufám v to,“ řekl Právu Mečl.

Poslali nové důkazy

Odmítl přitom spekulovat, zda současné již třetí prověřování okolností podezřelých miliardových transakcí v MUS povede k obvinění hlavních aktérů anebo znovu k odložení případu, jak tomu bylo v předchozích třech případech.

Nicméně nastínil, že současná důkazní situace je o dost jiná než v minulosti. „Minimálně v tom, že máme k dispozici tu část řízení vedenou ve Švýcarsku, která v době předchozích rozhodnutí o odložení věci známá nebyla,“ podotkl Mečl s tím, že čeští protikorupční policisté a žalobci navíc získali i další nové a údajně závažné důkazy, které při dřívějších prověřováních kauzy MUS k dispozici neměli.

Jejich seznam už podle Mečla poslali v těchto dnech justičním orgánům do Švýcarska.

„Naše vzájemná kooperace je poměrně pružná. Už jsme Švýcarsku podali písemnou formou spontánní informaci, která směřuje k novým poznatkům, ale zatím nemáme z jejich strany reakci, avšak čekáme, že je to zaujme,“ uvedl Mečl.

„Víme o několika důkazech, které jsme již v Česku provedli, ale zatím nejsou k dispozici švýcarským justičním orgánům. Jde mimo jiné o výslechy a listinné důkazy. Částečně jsou to důkazy, o které už Švýcarsko žádalo, ale my jsme zatím neposkytli, a částečně jsou to důkazy, které jsme provedli sami v rámci šetření, a ty nabídneme Švýcarsku k vyhodnocení,“ přiblížil Mečl.

Možný zvrat

Mezi nabízené důkazy patří podle něj i analýza vzájemných vztahů osob a firem, tedy jakýsi pavouk různých majetkových a finančních propojení a toků mezi aktéry případu.

„A to včetně informací k těm vybraným subjektům,“ poznamenal k tomu šéf vrchních žalobců.

Doufá, že nové důkazy přimějí Švýcary k vrácení případu do přípravného řízení, což by České republice přineslo novou šanci se k němu připojit jako poškozená strana.

Váhavost se nevyplatila

Jednu už totiž propáslo v předloňském a loňském roce, kdy Švýcaři marně nabízeli české straně možnost přihlásit se a teoreticky si tak zajistit miliardy korun, které tamní orgány zablokovaly na některých účtech obžalovaných.

Česko tak učinilo údajně kvůli průtahům některých vrchních žalobců příliš pozdě, za což nedávno ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal na čtyři státní zástupce kárné žaloby, mimo jiné i na Mečlova předchůdce ve funkci šéfa vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu. Jejich možné pochybení, které všichni shodně popírají, už řeší i policie.

Kvůli kauze MUS se v úterý uskutečnila schůzka meziresortní skupiny, která připravuje pro švýcarskou stranu podklady. Účastníci se na ní dohodli na tom, že pošlou během několika týdnů do Švýcarska svůj tým.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám