Hlavní obsah

Kvůli chaosu při výplatách sociálních dávek si chce ODS podat Drábka

Praha
Aktualizováno

ODS se chce na nejbližším jednání koaličních lídrů zabývat problémy s čerpáním dávek na úřadech práce. Vidí za nimi manažerské selhání na ministerstvu práce a sociálních věcí vedeném Jaromírem Drábkem (TOP 09). Novinářům to v úterý řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Drábek tvrdí, že systém nekolabuje, věc prý rád na jednání koalice vysvětlí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Na ministerstvo práce a sociální věci se snáší tvrdá kritika, úřady práce hlásí, že nestíhají vyplácet sociální dávky a nově nastavený systém kolabuje. Na vině tomu má být nový software, který má výplatu dávek zpracovávat. Podle některých ohlasů nedošlo ještě k totálnímu pádu jen díky tomu, že většina dávek se vyplácí zpětně za uplynulý měsíc, tudíž jsou zpracovávány ve starém režimu. Větší obavy budí měsíc následující.

Pracovní úřady si také stěžují, že výplaty dávek udržují v chodu jen díky maximálnímu vypětí, protože sociální pracovníci chodí do zaměstnání o víkendech a pracují přes čas. Některé dávky prý nemohou ani zkontrolovat. Navíc se jim údajně nedostalo patřičného proškolení.

Sobotka: Drábek lže a popírá realitu

Drábek ale dosud jakékoli pochybení odmítal, podle něj jsou problémy s výplatami dávek jen mediální fikcí.

Obzvláště tvrdě se kvůli tomu do Drábka pustil v úterý šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který neváhal ministra přirovnat k dávným komunistickým pohlavárům. „Pan ministr Drábek lže, popírá realitu, stejně jako to dělali totalitní lídři,“ prohlásil Sobotka.

Podle něj nese ministr osobní odpovědnost za změnu softwaru, za to, že pracovníci nebyli proškoleni a že se systém předem neodzkoušel. „Jasně požadujeme, aby pan ministr Drábek řekl pravdu, vyvodil osobní odpovědnost i vůči náměstkům, kteří měli systém na starosti,“ zdůraznil Sobotka. Podle něj by měl ministr rezignovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám