Hlavní obsah

V postoji k rozpočtové unii stojíme za premiérem, vzkázal John

Právo, Novinky, jim, dan, jov
Praha
Aktualizováno

Duch svatý, jak se modlil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), na Věci veřejné zatím nedosvítil. Formální lídr VV Radek John v úterý podpořil premiéra Petra Nečase (ODS) v jeho odmítavém postoji vůči dohodě o rozpočtové unii. Podle Johna prý nejsou Česku zajištěna stejná práva. S Nečasem souhlasí také komunisté a levicová populistka Jana Bobošíková, naopak sociální demokraté premiéra zepsuli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Postoji ke smlouvě EU se s premiérem shodujeme. Dokud nebudou mít všichni stejná práva, nemá cenu, aby Česko do fiskální unie vstupovalo,“ prohlásil John před novináři.

Zřejmě měl na mysli fakt, že země bez eura zatím nemají možnost účastnit se summitů eurozóny. Požadavek na účast na summitech vznesl Schwarzenberg i další země mimo EU, zatím však o tom nebylo rozhodnuto. Země bez eura si tak chtějí zajistit přehled dění v eurozóně, ale po rozhodovacích hlasech nevolají, jelikož eurem nedisponují.

John ale zároveň ujišťoval, že „nic katastrofálního se neděje“, protože k fiskální dohodě se ČR může připojit kdykoli.

Nechte už ultimát, žádá John TOP 09

Česko a Velká Británie jsou momentálně jedinými zeměmi EU, které odmítly pakt o rozpočtové odpovědnosti. Vlády se jím měly zavázat, že budou pod hrozbou sankcí udržovat buď vyrovnaný, nebo přebytkový rozpočet.

Schwarzenberg k tomu prohlásil, že pondělní odmítnutí paktu ústy premiéra Českou republiku poškodilo. [celá zpráva]

Již dříve šéf diplomacie prohlásil, že ve vládě, která si bude od Evropy držet distanc, nechce být. Jeho odchod by přitom patrně znamenal rozpad stávající koalice. „Doufám, že TOP 09 nebude pokračovat v ultimátech,“ řekl k tomu John.

Schwarzenberg zase vyjádřil naději, že VV a ODS, které se staví zamítavě k hlubší integraci v rámci EU, „osvítí Duch svatý a prozřou“.

Předsednictvo TOP 09 se v úterý usneslo, že jejich ministři budou na vládě prosazovat, aby se ČR od března k fiskální unii připojila. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka není ČR ve stejné pozici jako Velká Británie, která se vedle Česka jako jediná rovněž nechce připojit k fiskální unii. „Česko nemůže zůstat uprostřed Evropy ve svém odmítavém postoji osamocena,“ řekl Drábek. Uvedl, že odchod z vlády zatím nehrozí, v první řadě se pokusí TOP 09 dojednat své záměry politickou diskuzí.

VV, ODS a KSČM svorně chválí Nečase 

John připomněl, že jeho strana žádá k evropskému paktu referendum, což požaduje i ODS, která svého předsedu podpořila. „Je to významný přesun kompetencí na evropskou úroveň, o tom musí rozhodnout referendum,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

S premiérem souzněl předseda komunistů Vojtěch Filip. „V tomto ohledu považuji postup premiéra za správný,“ řekl. Také on přidal svůj hlas k volání po referendu o přijetí paktu fiskální unie. Podle něj se totiž jedná o „úplnou změnu kvality“ fungování EU na rozdíl od roku 2004, kdy v ČR proběhlo dosud jediné referendum, a to o vstupu do EU.

Filip ale zdůraznil, že české stanovisko nic nemění na průběhu čerpání peněz z eurofondů. „Nerad bych, aby se někde prezentovalo, že nám nedávají peníze, protože jsme se nepřipojili k paktu,“ řekl Filip s tím, že čerpání je ohroženo chabou kvalitou projektů, pochybným nakládáním s penězi a neschopnosti potrestat ty, kteří prostředky rozkrádají.

"Na okraji civilizace"

Na adresu Nečase si přisadil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Máme premiéra, který dělá špatná strategická rozhodnutí. Bohužel, máme premiéra, který se zachoval zbaběle a směrem k našim partnerům nesrozumitelně,“ řekl lídr opozice. Podle něj si ČR po pondělku značně zhoršila pozice, dostává se na okraj dění a do politické izolace, což se dříve, či později projeví nejen politicky, ale i hospodářsky. Sám v podpisu dohody nevidí žádné riziko.

Stejně jako její šéf se do Nečase pustila i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková za soc. dem. Šéfa kabinetu obvinila, že vyřazuje ČR z klubu civilizovaných zemí. „Premiér Petr Nečas nejen odmítnutím fiskální úmluvy, ale zejména jeho zdůvodněním, vyřazuje ČR z klubu civilizovaných zemí. Argumentovat v situaci, kdy nás ostatní v EU dotují a potřebují naši pomoc, tím, že my z toho nic nemáme, se prostě ve slušné společnosti nedělá,“ uvedla v úterý Gajdůšková.

Podporovat pakt mohou pouze ti, kteří nevěří našemu národu a pochybují o naší schopnosti vládnout si sami.
Jana Bobošíková

Odmítla i Nečasův poukaz na složitost ratifikace. „Stejně tak je trapnou vizitkou slabosti vlády, jestliže premiér při většině 115 hlasů v Poslanecké sněmovně a vyjádřením podpory ze strany opozice, deklaruje problém s ratifikací smlouvy,“ soudí Gajdůšková.

Jenže schválení mezinárodní smlouvy vyžaduje i podpis prezidenta, což Václav Klaus odmítá.

Suverenita vedená Janou Bobošíkovou se zase podle očekávání vymezila proti Schwarzenbergovu stanovisku. „Fiskální pakt je po Lisabonské smlouvě a placení evropských dluhů dalším krokem posilování nadvlády Bruselu nad Prahou. Podporovat ho mohou pouze ti, kteří nevěří našemu národu a pochybují o naší schopnosti vládnout si sami,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

Anketa

Mělo by se Česko připojit k paktu o rozpočtové kázni?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 24292 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám